Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Ona je muž?! IAAF má pochybnosti o pohlaví Semenyaové

Berlín - Kontroverzní vítězství vybojovala v závodu na 800 metrů na mistrovství světa v Berlíně jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová. Krátce před dnešním večerním finále mezinárodní federace IAAF oznámila, že vyzvala vedení jihoafrické atletiky, aby nechalo ověřit, zda je osmnáctiletá půlkařka skutečně ženou. Pochybnosti o pohlaví Semenyaové vyvolaly podezřelý výkonnostní skok a její spíše mužská muskulatura. Navzdory těmto okolnostem Semenyaová nastoupila k závodu a potvrdila roli favoritky. Do Berlína přijela už v roli jedničky světových tabulek díky času 1:56,72, který při svém triumfu ještě vylepšila na 1:55,45.

Stříbro získala obhájkyně titulu Janeth Jepkosgeiová, která byla v cíli o 2,55 sekundy pomalejší. Keňanka přitom málem skončila už v rozběhu, v němž po kolizi právě se Semenyaovou upadla a byla poslední. IAAF jí však povolila start v semifinále.

Nyní čeká funkcionáře ještě ožehavější otázka ohledně Semenyaové. "Je to hodně citlivé téma. Situace je taková, že nemáme žádné nezvratné důkazy, kvůli kterým by neměla být připuštěna k závodu," uvedl mluvčí IAAF Nick Davies. O přezkoumání IAAF požádala před třemi týdny, vyhodnocení výsledků však bude nějakou dobu trvat. Na testech se podílí gynekolog, endokrinolog, psycholog, interní lékař a další odborníci. "Takže jde o hodně dlouhé zprávy, které zaberou spoustu času," dodal mluvčí.

Davies si netroufl naznačit, co nastane, když Semenyaová získá medaili, a poté by se zjistilo, že není žena. "Pokud by se ukázalo, že si změnila pohlaví, a tím pádem podváděla, bylo by to velmi jednoduché," uvedl. "Nicméně pokud bylo vše podle přírody a atletka vždy žila v přesvědčení, že je žena, nejde úplně o podvod," řekl. "V takových věcech se postupuje případ od případu a byla by to záležitost pro právníky," prohlásil.



K podobnému případu došlo před třemi lety na Asijských hrách. Tehdy testy zpochybnily pohlaví indické atletky Soundarajanové, která proto musela vrátit stříbrnou medaili ze závodu na 800 metrů. Následně se pokusila o sebevraždu.

Dosud neznámá Jihoafričanka na konci července z ničeho nic vpadla do světové špičky, když na Mauriciu zaběhla půlku za 1:56,72. Od loňska se zlepšila o sedm a půl sekundy. Na trati 1500 metrů si letos vylepšila osobní rekord dokonce o více než 25 sekund na 4:08,01.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články