Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

OH 2020 a já? Nevypadá to. Chci vidět děti růst, prozradil vytrvalec Farah

Eugene (USA) – Z olympiád má čtyři zlaté, další nejcennější kov však Mohamed Farah z Her podle všeho nepřidá. Čtyřiatřicetiletý britský vytrvalec, který plánuje po srpnovém mistrovství světa v Londýně přechod z dráhy na silnici, považuje účast v maratonském olympijském závodě v Tokiu 2020 za nereálnou i kvůli rodině.

Pro somálského rodáka, který na OH v Londýně i Riu de Janeiro získal double na 5000 a 10 000 metrů, jsou Hry v Tokiu příliš daleko. "Nemyslím si, že bych tam byl. Chybí mi rodina. Děti rychle rostou. Kvůli tréninku jsem šest měsíců v roce pryč a mrzí mě, že je nevidím vyrůstat," řekl Farah. S manželkou Taniou má čtyřleté dcery Aishu a Aman a syna Husseina, který se narodil na konci roku 2015. Společně vychovávají také dceru Rihannu z jejího předchozího vztahu.

Po odchodu z dráhy se Farah chystá nějakou dobu naplno věnovat maratonu. "Mám pocit, že jsem na silnici ještě nedosáhl toho, čeho bych mohl, takže bych chtěl pokračovat," řekl. Nečeká, že bude hned vyhrávat. "Ani na dráze jsem se nedostal tam, kde jsem nyní, přes noc. Viděli jste mě klopýtat, končit šestý, sedmý, nepostoupit do olympijského finále. Myslím si, že na silnici to bude podobné. Bude to těžké," uvedl.

Na vrcholné akci roku prohrál naposledy na MS 2011, kdy byl v Tegu stříbrný na desítce. Na posledních dvou šampionátech závody na 5000 i 10 000 metrů vyhrál. Zatím se definitivně nerozhodl, zda se o double pokusí i na letošním MS před domácím publikem. Sobotní výhra na pětce na mítinku Diamantové ligy v Eugene ale pravděpodobnost Farahovy účasti na obou tratích zvýšila.

"Vypadá to dobře. Kdybych skončil šestý nebo sedmý, řekl bych, že je to s otazníkem. Ale teď se cítím dobře, jsem spokojený, užívám si to," poznamenal po závodě.

Poslední desítku na mítinku by měl Farah běžet 28. června na Zlaté tretře v Ostravě. Podle organizátorů se bude v Memoriálu Emila Zátopka snažit o čas na úrovni rekordu mítinku, který výkonem 26:20,31 drží od roku 2004 Etiopan Kenenisa Bekele.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články