Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ogrodníková myslí po životní sezoně už na tu další. Kvůli MS v Dauhá pozmění plán

Nikola Ogrodníková má za sebou skvělou sezonu, kterou korunovala na mistrovství Evropy v Berlíně ziskem stříbra. Osmadvacetiletá oštěpařka věří, že by úspěch mohla zopakovat i v další sezoně, která vyvrcholí nezvykle začátkem října příštího roku na světovém šampionátu v katarském Dauhá. I proto přemýšlí, že pozmění plán a na dovolenou pojede nezvykle už během léta. A to možná s cenou Atlet roku. Ogrodníková totiž patří mezi favoritky ankety, jejíž udílení odvysílá živě ČT1 v sobotu od 21:45.

Nikola Ogrodníková
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Ogrodníková zažila průlomovou sezonu. Hned v dubnu se blýskla osobním rekordem 65,61 metru, pravidelně se umisťovala na stupních vítězů na mítincích Diamantové ligy, na kontinentálním šampionátu nestačila jen na domácí Němku Christin Hussongovou.

"Povedla se mi myslím úplně celá sezona, kromě Kontinentálního poháru, kde jsem nepředvedla hod za 60 metrů, i když jsem tam s tím šla," zhodnotila Ogrodníková.

Oštěp nyní na nějaký čas odložila. Za sebou má dovolenou v Řecku a Egyptě a také první soustředění. "Teď jsme spíš vytrvalci než oštěpaři," řekla se smíchem po náročné přípravě v Harrachově. "Běhali jsme hodně do kopců, po rovince, do schodů, chodili jsme do posilovny. Cvičili jsme i speciální cviky, aby tělo drželo a bylo zvyklé na zátěž."

Odpočinek od oštěpu ji ale nevydrží dlouho. "Už se blíží chvíle, kdy to nahradíme kuličkama a těžkými medicimbály, takže na oštěp se potom člověk musí těšit," řekla rodačka z Ostravy. Právě zmíněný zářijový Kontinentální pohár, který se tam konal, Ogrodníkové příliš nevyšel, když si zapsala pouhých 56,61 m.

Cíle na další sezonu si klade vyšší, nyní prý záleží na tom, jaký rok 2019 bude. "Každý je jiný. Někdy se příprava udělá tak, že fyzicky se člověk cítí dobře, ale při ostrém házení už to nejde. Uvidíme, co přinese příští sezona. Chtěla bych hodit k 68 metrům. Od 65 metrů se posouvat víc nebo přidat metr je strašně těžké. Ale cíle mám, jinak bych nemohla dělat žádný sport," řekla Ogrodníková.

Nikola Ogrodníková
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Od konce září až do šestého října příštího roku bude po loňském Londýně hostit mistrovství světa Dauhá. I proto, že v Kataru panují přes léto extrémní teploty, bylo pořádání přeloženo o dva měsíce. "To je čas, kdy se válíme někde u pláže, z tohohle pohledu se toho trochu bojím. Sezona bude dlouhá, všechny mítinky budou ve stejný termín jako obvykle."

Ogrodníková proto uvažuje, že v létě atletiku vypustí a pojede na dva týdny na dovolenou. "Aby si odpočinula hlava. Fyzicky nemám co ztratit, spíš po psychice, aby se člověk na oštěp těšil," vysvětlila.

Vedle jejího partnera a trenéra Vítězslava Veselého, který je mistrem světa z roku 2013, se do přípravy zapojí i trenér Rudolf Černý. Společně by měli vytříbit formu Ogrodníkové pro další sezonu. Do týmu se navíc vrací po mateřské dovolené Barbora Špotáková. "Trenér Černý se bude věnovat Báře, to je jeho priorita, ona je světová rekordmanka. Proto budu mít Víťu. Pan Černý je skvělý kvůli servisu, Víťa je přes oštěp zkušenější," uvedla Ogrodníková.

Nikola Ogrodníková
zdroj: Reuters

Tu už v sobotu čeká vyhlášení ankety Atlet roku, kde bude patřit k favoritkám na prvenství. Šanci ale mají i další medailistky z ME v Berlíně: chodkyně Anežka Drahotová a běžkyně Eva Vrabcová Nývltová. Právě s nimi se ocitne Ogrodníková na pódiu. Pro diváky si totiž přichystaly překvapení ve formě zpěvu.

"Je to velký stres. Máme k tomu i choreografii, na které makáme celý týden dvě hodiny denně. Myslím, že jsem dobrá tanečnice, ale je to hrozně těžké, když jsme tři holky, abychom se sesynchronizovaly a celkový dojem byl hezký," připustila Ogrodníková po životní sezoně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články