Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Odložilův memoriál přilákal kompletní českou špičku

Praha - Absolutní česká špička v čele s oštěpařkou Barborou Špotákovou, kvalitní závod se zajímavým nábojem v běhu na 400 metrů překážek žen a několik světových hvězd. Tak bude vypadat 19. ročník Memoriálu Josefa Odložila v Praze, který se kvůli rekonstrukci stadionu Dukly na Julisce uskuteční v pondělí 11. června na stadionu Evžena Rošického na Strahově. V hlavním programu mítinku Evropské atletické asociace pořadatelé připravili 13 disciplín, z toho šest ženských a sedm mužských. Přímý přenos odvysílá ČT4 a náš web.

Jaroslav Bába
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Dunham

Špotáková vede letošní světové tabulky výkonem 67,78 metru z ostravské Zlaté tretry a organizátoři dokonce počítají s variantou, že by mohl být překonán její světový rekord 72,28 metru. "Je proto připravena případná odměna 20 000 dolarů," řekl ředitel mítinku Miroslav Ševčík.

Hlavním závodem bude opět běh na 1 500 metrů, v němž Josef Odložil získal v roce 1964 stříbrnou medaili na olympijských hrách v Tokiu. "Je nejlépe obsazený za posledních pět let," prohlásil Ševčík. "Běžet by se mělo někde kolem 3:33," plánoval. Postarat by se o to měl zejména Etiopan Mekonnen Gebremedhin, který má letos na kontě čas 3:31,45 minuty.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Pavla Masláka

Na trati 400 metrů překážek se poprvé střetnou česká rekordmanka a sedmá žena z loňského MS Zuzana Hejnová a Denisa Rosolová, jež zkouší ve své kariéře další změnu disciplíny. Halová mistryně Evropy na 400 metrů už má premiéru za sebou a čeká se, že poběží o dost rychleji než minulý víkend v Dubnici (56,42). Mohla by se tak stát konkurentkou své rychlejší kolegyně ze skupiny Rychlý holky trenérky Martiny Blažkové. Na startu by měla být i vedoucí žena letošních tabulek Vanja Stambolovová z Bulharska a Natalia Anťjuchová z Ruska.

Dobře je obsazený trojskok mužů, v němž se představí mistr Evropy a vicemistr světa Brit Phillips Idowu či Rumun Marian Oprea. V tyči žen by měla být na startu vedoucí žena světových tabulek Alana Boydová z Austrálie, Němka Silke Spiegelburgová, vicemistryně Evropy, i česká naděje Jiřina Ptáčníková.

Pro české atlety bude mítink jednou z posledních šancí ke splnění limitu na ME. Do výšky bude skákat Jaroslav Bába, patnáctistovku poběží Jakub Holuša a do stometrového sprintu nastoupí český rekordman na čtyřstovce Josef Maslák. "Budeme testovat rychlost, moc šancí na stovce není," řekl jednadvacetiletý talent.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články