Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Odložilův memoriál chceme. Podmínku 50 lidí splníme, říkají organizátoři atletického svátku

Uskuteční se Memoriál Josefa Odložila? Jeho pořadatelé mají za to, že ano. Domácí atletická sezona by mohla začít 8. června tradičním mítinkem, který by se konal za omezených podmínek tak, aby splnil vládní nařízení pro konání akcí do 50 lidí. Naopak květnový Memoriál Ludvíka Daňka se neuskuteční.

Organizátoři mají připravený omezený počet disciplín, aby se do této kvóty vešli. Určitě počítají s mužským i ženským oštěpem a během na 1500 metrů, v němž Odložil získal stříbro na olympijských hrách v Tokiu 1964. Ředitel mítinku Miroslav Ševčík věří, že by vzhledem k současnému vývoji kolem koronaviru v Česku mohla být situace ještě příznivější.

"My předpokládáme, že vláda dostane rozum a že ty podmínky uvolní dřív a že se budou uvolňovat ve větší míře. Ale jsme schopni splnit i ty podmínky, které jsou, s tím, že by byl omezený počet disciplín," řekl. Rozhodčí by byli zavření v budce, cílová kamera by byla v autě nad cílem. Omezený počet účastníků by pak stačil na pět až šest disciplín.

Je nám líto, video expirovalo.
Atletická sezona by mohla začít Odložilovým memoriálem

"Počítáme se šesti závodníky v technických disciplínách, s osmi závodníky v dráze. To je 36 závodníků. Dohadujeme se, že okamžitě po závodech opustí plochu stadionu, takže by tam nemělo nikdy dojít k tomu, že tam bude těch 50 lidí," nastínil Ševčík. Startovní listiny budou postavené na českých reprezentantech a závodnících Dukly Praha.

V oštěpařském sektoru by se mohli představit Barbora Špotáková, Nikola Ogrodníková a mužští členové skupiny Jana Železného v čele s Jakubem Vadlejchem. Pro Petra Svobodu, který je prý v dobré formě, chtějí pořadatelé vypsat závod na 110 metrů překážek. Plánují mužskou stovku, v případě zájmu Tomáše Staňka by mohl být vrh koulí.

Atleti se mohou stejně jako ostatní profesionální sportovci připravovat na venkovních sportovištích, ale nemají jasno, na co trénují. Odložilův memoriál by tak pro ně mohl být první možností otestovat formu. Plány na organizaci malých závodů pro reprezentanty má připravené i Český atletický svaz, který potřebuje povolení akcí s účastí alespoň 30 lidí.

Tomáš Staněk
zdroj: REUTERS autor: Aleksandra Szmigiel

Daňkův memoriál nebude v květnu ani v náhradním termínu

Memoriál Ludvíka Daňka se letos neuskuteční. Turnovský mítink se měl konat 26. května. Organizátoři uvažovali o jeho přesunutí na srpen či září, ale ve středu oznámili, že 21. ročník letos nebude.

"Původní květnový termín by ještě spadal pod omezující nařízení vlády. Dále jsme uvažovali nad termíny v září či ještě v srpnu, ovšem i tam se těžko hledá vhodný termín, neboť v těchto měsících jsou možnosti pro všechny pořadatele," uvedla k rozhodnutí organizátorů místostarostka Turnova Jana Svobodová.

"Navíc mítink má charakter mezinárodní a zahraniční závodníci by zřejmě nemohli do ČR přicestovat. Uvažovali jsme také o snížení úrovně mítinku, ale neradi bychom k tomuto kroku přistupovali," řekla Svobodová.

"Rozhodli jsme se mítink letos nepořádat i s přihlédnutím k tomu, že nás nejvíce finančně podporují samosprávy - Liberecký kraj a město Turnov, které v současné době ze svých rozpočtů musejí pokrývat zdravotnictví, sociální služby a osoby či jednotky, které jsou v tzv. v první linii," dodala.

Memoriál se koná jako připomínka světového rekordu v hodu diskem, který Daněk vytvořil na turnovském stadionu v roce 1964.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články