Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Nové pravidlo atletiky na spadnutí. Semenyaová nemůže závodit bez hormonální léčby

Naposledy se o tom hovořilo během loňského světového šampionátu v Londýně. Vyšší hladiny mužských hormonů v atletice jsou nyní na přetřesu znovu. Atletky, jako je třeba půlkařská hvězda Caster Semenyaová, nebudou moci závodit na tratích od 400 metrů po míli, pokud se nepodrobí léčbě zaměřené na snížení množství testosteronu v těle. Nové pravidlo by mělo platit od listopadu, mezinárodní atletická federace IAAF jej plánuje oficiálně zveřejnit ve čtvrtek.

Caster Semenyaová
zdroj: Getty Images

Obdobnou úpravu v roce 2015 zrušila sportovní arbitráž CAS, tentokrát se však vedení světové atletiky opírá o analýzy, že takto disponované atletky mají výhodu oproti soupeřkám.

Sedmadvacetiletá Semenyaová je na osmistovce úřadující světovou šampionkou i olympijskou vítězkou. Na MS 2017 navíc přidala bronz na patnáctistovce. Stejnou kombinaci disciplín zvolila na nedávných Hrách Commonwealthu, kde oba závody vyhrála.

Očekávaná změna pravidel pro ni bude znamenat nutnost užívání léků na snížení hladiny testosteronu, pokud bude chtít v roce 2019 obhajovat světový titul a o rok později olympijské zlato. Nebo může přejít k delším tratím, což po triumfu na Hrách Commonwealthu naznačila jako výhledovou možnost do budoucna.

Genzebe Dibabaová a Caster Semenyaová
zdroj: ČTK/AP autor: David J. Phillip

Jihoafričanka Semenyaová podobnou léčbu podstupovala už od roku 2011, kdy se IAAF poprvé pokusila omezit závodění atletek s vysokým množstvím testosteronu. Tehdy to mělo negativní vliv na její výkonnost. Na olympiádě v Londýně prohrála s Ruskou Marií Savinovou, která ale dodatečně o zlato přišla kvůli pozitivnímu dopingovému testu.

CAS pravidlo v roce 2015 zrušila s vysvětlením, že zvýhodnění těchto atletek nebylo vědecky prokázáno. Pozdější studie zpracované vědci ve spolupráci s IAAF ale přinesly důkaz. Jedna z nich analyzovala výkony 1332 atletek na MS 2011 a 2013. Prokázalo se, že přirozeně zvýšená hladina testosteronu znamená výhodu od 1,8 po 4,5 procenta ve srovnání s atletkami s běžnými ženskými dispozicemi.

Prezident IAAF Sebastian Coe na březnovém zasedání vedení světové atletiky řekl, že snahou funkcionářů je zaručit spravedlivé závody. "Není to o podvádění, protože žádná atletka nepodvádí. Je to o naší odpovědnosti zajistit rovné podmínky. Rozdělujeme dvě klasifikace svých soutěží, mužské a ženské závody. To znamená, že musíme stanovit jasná kritéria pro tyto dvě kategorie," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Žena nebo muž? Aneb zvýšená hladina testosteronu v těle
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články