Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Noční běh Prahou má nový start i cíl

Praha - Novou trasu, start i cíl má tradiční běžecký závod Grand Prix v Praze. Namísto Staroměstského náměstí odstartují oba hlavní závody, mužů na 10 kilometrů (19:30) a žen na poloviční trati (18:00), z Můstku na Václavském náměstí. Favority jsou keňská vytrvalkyně Emily Chebetová, její krajan Daniel Chebii a Etiopan Mosinet Geremew.

Pražská běžecká Grand Prix
zdroj: ČTK autor: René Volfík

"Chceme z Česka udělat nejlepší místo k běhání v Evropě," prohlásil šéf organizačního výboru Carlo Capalbo. "Máme nejvíc známek na světě, chceme zlatou také pro desítku. Přijede kvůli tomu komisař mezinárodní federace IAAF z Monaka," uvedl. Grand Prix se pyšní stříbrnou známkou kvality IAAF. "A bude hezky," poukázal Capalbo na příznivou předpověď.

Organizátoři změnili trasu na poslední chvíli zhruba měsíc před závodem. Kapacita 6 500 běžců pro hlavní závody je dlouho vyprodána a nově poběží nejlepší pozvané ženy rovněž delší závod. Na desetikilometrovou trať se vydá 5 300 atletů, tu poloviční poběží 1 200 žen.

Je nám líto, video expirovalo.
Grand Prix poběží i chodkyně Anežka Drahotová

Chebii a Geremew mají navlas stejné osobní rekordy 27:36 a o vítězství by si to měli rozdat mezi sebou. Dvojnásobná zlatá medailistka z mistrovství světa v krosu Chebetová se pro start v Praze rozhodla až po čtvrtém místě na nedávném MS v Moskvě, kde proběhla cílem v osobním rekordu 30:47,02.

Mezi ženami bude startovat také Anežka Drahotová, sedmá chodkyně z moskevského MS. "Chci si zlepšit osobní rekord a třeba se udržet s nejlepšími Češkami," plánovala Drahotová. Nejlepší letošní výkon na desítce má třiadvacetiletá mistryně republiky v krosu Lucie Sekanová.

Zajímavý by měl být souboj mezi českými závodníky z Kroměříže Milanem Kocourkem, Janem Kreisingerem a Jiřím Homoláčem. "Chci být nejlepším Čechem, běžet pod půl hodiny a udržet se s africkými vytrvalci," vyhlásil Kocourek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články