Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Newyorský maraton se po bouři nakonec nepoběží

New York - Slavný Newyorský maraton se v neděli neuskuteční. Starosta amerického velkoměsta zasaženého bouří Sandy Michael Bloomberg oznámil jeho zrušení. "Maraton v uplynulých dnech vyvolal mnoho diskusí. Chtěli jsme zabránit tomu, aby nad závodem samým nebo jeho účastníky ležel nějaký stín pochybností. Proto jsme se rozhodli běh zrušit," oznámil newyorský starosta.

Maraton
zdroj: ČT24

Na start závodu se chystalo přes 40 000 běžců a vedení města původně trvalo na jeho konání. Kvůli tomu se ale stalo terčem kritiky vzhledem ke svízelné situaci, v jaké se New York ocitl po řádění přírodního živlu. Kritici argumentovali, že město má nyní na práci jiné záležitosti než maratonský běh. Bouře si na americkém kontinentu vyžádala přes 100 obětí, z toho 41 obyvatel New Yorku, a čísla zřejmě nejsou konečná. Živel způsobil mnohamiliardové škody, chaos v dopravě, která stále vázne, nedostatek benzinu a jen pomalu dochází k obnově dodávek elektrického proudu.

Původně snahy organizátorů o uskutečnění závodu podpořil. "Tohle město je městem, kde musíme pokračovat v normálním životě," prohlásil ještě před několika hodinami. Slavný běh se měl stát symbolem nezlomnosti, vedení města ale od počátku čelilo kritice, že jde o špatné a nevhodné rozhodnutí. Nynější obrat ve vývoji označila za správný i šéfka organizátorů Mary Wittenbergová. "Je to zdrcující a opravdu těžké. Bylo to jedno z nejtěžších rozhodnutí, jaké jsme kdy učinili, ale jediné správné pro New York," řekla.

Organizační výbor očekával, že závod přinese městu až 340 milionů dolarů (více než 6,5 miliardy korun). Navíc chtěl věnovat 26,2 dolaru za každého ze 40 000 přihlášených závodníků, minimálně však milion dolarů (20 milionů korun), na obnovu města. Newyorský maraton se poprvé běžel v roce 1970 a nyní jej poprvé v historii potkalo zrušení. Konal se i v roce 2001, jen několik týdnů po teroristickém útoku z 11. září. O možné náhradě letošního ročníku zatím pořadatelé neinformovali, spekuluje se ale nejdříve o jarním termínu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články