Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Nemohu zůstat zticha, říká kandidát na lídra Evropské atletiky Varhaník. Chce více peněz a mladé publikum

Kandidát na prezidenta Evropské atletiky (EA) Libor Varhaník chce změnit způsob řízení kontinentální federace, zmodernizovat ji a zatraktivnit hlavní události pro diváky i komerční partnery. Vyplývá to z programu, který zveřejnil na speciálním webu věnovaném kandidatuře. Volby na další čtyřleté období se uskuteční v sobotu a Varhaník se v nich utká se současným prezidentem EA Dobromirem Karamarinovem z Bulharska.

Sedmapadesátiletý český funkcionář by chtěl jako lídr Evropské atletiky zužitkovat zkušenosti, které nabral za 14 let v čele Českého atletického svazu i za poslední čtyři roky v roli viceprezidenta EA, kde má na starosti zejména marketing. Jeho vizí je dostat atletiku do každé domácnosti a do každého telefonu.

Od kolegů z jiných evropských federací prý Varhaník slýchá, že nejsou spokojení s tím, jak Evropská atletika funguje. "Už nemohu zůstat zticha. Potřebujeme více energie, týmovou práci a inovace, aby atletika zůstala významná a úspěšná v našem rychle se měnícím světě," uvedl. V případě zvolení by chtěl více naslouchat požadavkům a potřebám jednotlivých členských federací.

Rád by změnil způsob práce. Současné vedení Evropské atletiky se podle něj příliš soustředí na řešení aktuálních záležitostí místo toho, aby vymýšlelo dlouhodobou strategii a inovace. Při rozvoji se chce zaměřit na nový způsob financování, kdy by měly být zohledněny ty nejpotřebnější členské federace, a zlepšit prezentaci v digitálním prostoru.

Jako problematický vnímá rovněž současný stav hlavních sportovních událostí, které se pod hlavičkou EA konají, v čele s atletickým mistrovstvím Evropy. "Nemůžeme ignorovat skutečnost, že se za posledních dvacet let reálný čistý příjem z událostí Evropské atletiky skoro nezvýšil, jestli vůbec, a atletika jako taková čelí klesajícímu zájmu publika. V posledních třech letech měla Evropská atletika jen zřídka více než jednoho uchazeče o pořádání svých nejatraktivnějších událostí, což ukazuje, že členské federace a jejich vlády v nich nevidí dostatečnou hodnotu, aby poskytly nezbytné zdroje a úsilí," napsal.

U šampionátů i obecně se chce více zaměřit na komerční pohled, aby pro atletiku získal více peněz. Za důležité rovněž považuje přitáhnout mladé publikum.

Současný prezident Evropské atletiky Karamarinov řídí kontinentální federaci od března 2020, kdy jeho předchůdce Svein Arne Hansen utrpěl cévní mozkovou příhodu. O tři měsíce později Hansen ve věku 74 let zemřel. Karamarinov se stal natrvalo prezidentem EA na předloňském mimořádném volebním kongresu v Lausanne, kdy byl jediným kandidátem na vrcholný post. V Bělehradu se bude v sobotu volit na další čtyři roky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články