Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nejrychlejší, obhájce titulu, pokus o rekord, 11 a půl tisíce běžců. Je tu Pražský půlmaraton

V sobotu naplno startuje nová sezona seriálu Run Czech. Prvním závodem je Pražský půlmaraton, který bude mít velmi kvalitní obsazení. Nejrychlejší půlmaratonec této sezony Stephen Kiprop z Keni chce zaútočit na rekord 58:47, který v roce 2012 zaběhl Etiopan Atsedu Tsegay. Největší domácí hvězda Jiří Homoláč by se rád při sobotním Pražském půlmaratonu poprvé v životě dostal pod hranici 63 minut. Jeho dva roky staré osobní maximum právě z Prahy má hodnotu 1:03:23. Pražský půlmaraton odstartuje od Rudolfina. Kapacita 11 500 účastníků je více než dva měsíce vyprodaná. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 9:50.

Pražský půlmaraton zdobí světové i domácí hvězdy
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Kiprop v únoru vyhrál půlmaraton ve Spojených arabských emirátech v čase 58:42. To z něj dělá největšího vyzyvatele loňského vítěze Benarda Kimeliho z Keni a adepta na velmi rychlý čas. "Věřím si na traťový rekord, jsem připraven," prohlásil den před závodem.

Po odhlášení několika zraněných elitních běžců včetně Nora Sondreho Moena, který je na čtvrtém místě evropských historických tabulek, je ve startovní listině šest závodníků s osobním rekordem pod hodinu. "A myslím si, že dva nebo tři nováčci se k nim mohou přidat," doplnila manažerka elitních atletů RunCzech Jana Moberly.

Je nám líto, video expirovalo.
Kiprop chce v Praze rekord závodu, Homoláč čas pod 63 minut

Do centra Prahy rovnou z Afriky

Při absenci Evy Vrabcové Nývltové, která kvůli bolavým achilovkám přijde i o plánovaný maraton v Bostonu, je největší domácí hvězdou Homoláč. Ten tradičně přijel na Pražský půlmaraton přímo ze soustředění v keňském Itenu. Devětadvacetiletý vytrvalec pomýšlí na osobák. "Můj cíl je dostat se pod 63 minut. Myslím si, že to není hranice, kterou bych nemohl překonat, je otázka, kdy ji překonám. Doufám, že to bude zítra," řekl.

Uvědomuje si, že by se takovým výkonem přiblížil hranici svých možností. "Tam už rozhodují maličkosti, jak se vyspíte, jak vám to sedne ten den," poznamenal. Vodiče mu bude dělat kamarád z Keni Stephen Kiplagat. "Jsou tady i kluci z Francie, kteří by chtěli běžet kolem těch 63," doplnil.

Zajímavou osobností francouzského týmu je Mahiedine Mekhissi, trojnásobný olympijský medailista a čtyřnásobný mistr Evropy na 3000 metrů překážek. Ve 34 letech zkouší štěstí na silnici, v březnu běžel půlmaraton v Paříži za 1:06:52.

Ozdobou ženského startovního pole bude Fancy Chemutaiová, která je díky únorovému výkonu 1:04:52 ze Spojených arabských emirátů druhou nejrychlejší půlmaratonkyní všech dob. Její hlavní soupeřkou by měla být Keňanka v barvách Kazachstánu Caroline Kipkiruiová, vítězka podzimní desítky v Praze a druhá žena z loňského půlmaratonu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články