Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Nejlepší čeští atleti se představí ve Stromovce

Praha - V pražské hale Otakara Jandery ve Stromovce se o tomto víkendu uskuteční 40. halové mistrovství České republiky. Při domácím šampionátu nepůjde jen o cenné kovy, ale je to také jedna z posledních příležitostí ke splnění limitů na světový šampionát, který se uskuteční o druhém březnovém víkendu v polských Sopotech.

Šéftrenér české reprezentace Tomáš Dvořák může pro mistrovství světa zatím počítat jen s osmi atlety. Nominační kritéria splnili Pavel Maslák (400 m), Jakub Holuša (1500 m), Jan Kudlička (tyč), koulaři Ladislav Prášil a Tomáš Staněk, Denisa Rosolová (400 m), Lenka Masná (800 m) a Jiřina Svobodová (tyč).

Ve Stromovce se tato osmička představí, a tak se mají fanoušci atletiky na co těšit. Někteří z nich ale nastoupí v jiných disciplínách. Například čtvrtý muž světových čtvrtkařských tabulek Pavel Maslák je přihlášen na dvoustovku a šedesátku. Denisa Rosolová zvolila kombinaci 200 a 400 metrů. Holuša si vyzkouší rychlost na osmistovce, Masná dá naopak přednost patnáctistovce.

"Přál bych si, aby se nikdo nezranil, a aby byly k vidění co nejlepší výkony," uvedl šéftrenér Dvořák. Uvítal by také v kolonce "Splněné limity" nová jména. Adeptů je několik. Sprinter Jan Veleba letos zaběhl šedesátku za 6,67 a k limitu mu scházejí jen dvě setiny. Rosolová by mohla pomoci tréninkové kolegyni Jitce Bartoničkové, která si sice vytvořila halový rekord 53,52, ale k limitu pro halové mistrovství světa jí ještě 37 setin chybí. Jako třetí do tyčkařské party by se rád dostal Michal Balner, který potřebuje zdolat laťku ve výšce 575 cm, což je o deset centimetrů výš, než letos zatím překonal. Nejnabitější bude zřejmě mužská koule. Nominační jistotu může mít Prášil s výkonem 20,82 metru. Naproti tomu Staňkových 20,32 by mělo být v silách loňského finalisty letního MS v Moskvě Martina Staška.

Do bojů o medaile i o šampionát (na MS mohou startovat v disciplíně jen dva nejlepší limitáři) by se mohl zapojit i Jan Marcell. Tomáš Dvořák bude také na hladké šedesátce pečlivě sledovat trojici Kateřina Čechová, Iveta Mazáčová a Barbora Procházková. Blízko k limitu mají i překážkáři Martin Mazáč a Lucie Škrobáková. Čtvrtkaři pro případnou štafetu musí prokázat, že i bez Masláka, který na HMS pravděpodobně nebude k dispozici pro rozběh, dokážou splnit svazový průměr 47,2. Muži na aktuálně druhém až pátém místě v tabulkách - Daniel Němeček, Pavel Benda, Jan Tesař, Petr Lichý - potřebují každý srazit čtyři desetiny.

Limit zatím nemá kvůli zdravotním potížím dlouholetá výškařská stálice Jaroslav Bába, který v neděli zaútočí na potřebných 230 cm.

Jaroslav Bába nesplnil limit na halové mistrovství ani v Brně
zdroj: ČT Brno

Ve složité situaci je také vytrvalkyně Kristiina Mäki. Má sice zaběhnutý rychlý čas na 3000 metrů (9:02,14), takže k limitu jí schází pouhých 14 setin, jenže v taktickém závodě ve Stromovce se nedá očekávat, že by ho pokořila. Přihlášená je na 3000, 1500 i 800 m.

Začátky atletického programu v pražské Stromovce jsou v sobotu i v neděli stanoveny na 13:00.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články