Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nejlepší atlet světa? V anketě IAAF se Bolt utká s Farahem a Niekerkem

Monako - Britský vytrvalec Mo Farah a jihoafrický čtvrtkař Wayde van Niekerk budou soupeři favorizovaného Usaina Bolta v anketě mezinárodní federace IAAF o nejlepšího atleta světa. Užší tříčlennou nominaci žen tvoří etiopská vytrvalkyně Almaz Ayanaová, jamajská sprinterka Elaine Thompsonová a polská kladivářka Anita Wlodarczyková.

Usain Bolt
zdroj: Reuters

Česká atletika neměla zastoupení ani v širší nominaci. O trojici finalistů v obou kategoriích rozhodli Rada IAAF, představitelé takzvané IAAF Family, kterou tvoří mimo jiné členské federace či zástupci sportovců, a fanoušci. Vítězové budou vyhlášeni 2. prosince na galavečeru v Monaku.

Třicetiletý jamajský sprinter Bolt bude v anketě útočit už na šestý triumf. Trojnásobný vítěz z olympijských her v Riu de Janeiro vyhrál tradiční hlasování naposledy v roce 2013. Jeho soupeři i celá trojice žen by zvítězili poprvé.

Farah v Riu vyhrál závody na 5 000 a 10 000 metrů, Van Niekerk v olympijském finále běhu na 400 metrů oslnil světovým rekordem. Ten překonaly i Wlodarczyková a vítězka desítky Ayanaová, která by mohla na trůnu vystřídat krajanku Genzebe Dibabaovou. Favoritkou ale bude olympijská šampionka v bězích na 100 a 200 metrů Thompsonová.

Užší nominace:

Muži: Usain Bolt (Jam./100 a 200 m), Mo Farah (Brit./5000 a 10.000 m), Wayde van Niekerk (JAR/400 m).

Ženy: Almaz Ayanaová (Et./5000 a 10 000 m), Elaine Thompsonová (Jam./100 a 200 m), Anita Wlodarczyková (Pol./kladivo).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články