Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Nedostižný Maslák je mistrem Evropy, obě štafety bronzové

Göteborg - Běžec Pavel Maslák je už dvojnásobným mistrem Evropy v závodu na 400 metrů. K loňskému triumfu pod širým nebem v Helsinkách přidal další zlato v hale v Göteborgu a navíc časem 45,66 sekundy výrazně vylepšil český rekord. Zároveň jako finišman dovedl štafetu k bronzu. Česko po úspěšném odvolání původně diskvalifikovaných Britů kleslo dočasně na čtvrtou příčku, ale český protiprotest byl úspěšný a diskvalifikace potkala nakonec Poláky. České čtvrtkařky medailové ambice naplnily pouze ve štafetě. Zuzana Hejnová doběhla v individuálním finále čtvrtá, obhájkyně titulu Denisa Rosolová byla pátá. Spolu s Jitkou Bartoničkovou a Lenkou Masnou ale získaly bronz ve štafetě na 4x400 metrů časem 3:28,49 minuty, kterým zaostaly jen o dvě setiny za českým rekordem.

Pavel Maslák
zdroj: AP autor: Matt Dunham

Dvaadvacetiletý Maslák zvládl finálový běh naprosto suverénně. Okamžitě se zařadil na první místo a mířil za dalším velkým úspěchem své kariéry. V cíli měl náskok více než půl sekundy před druhý Britem Nigelem Levinem. Až třetí skončil po problémech v závěru Rus Pavel Trenichin, který jako jediný zaběhl v sobotním semifinále rychlejší čas než Maslák. V této sezoně má v hale na kontě lepší výkon než Maslák jen Deon Lendore z Trinidadu (45,15).

"Rozběhl jsem to výborně, a když jsem sbíhal na prvním místě, tak jsem věřil, že už to nepustím," prohlásil v cíli. Když vbíhal do cílové rovinky, podíval se na velkoplošnou obrazovku. "To jsem už věděl, že vyhraju. Ten čas je super, ale tušil jsem, že mám formu," dodal Maslák, jenž získal po bronzech koulaře Ladislava Prášila a výškaře Jaroslava Báby pro českou výpravu třetí cenný kov.

Čtvrtkařkám se finále nepovedlo, nálsdu si spravily ve štafetě

Obě české reprezentantky finále na 400 metrů pomalu rozběhly a při sbíhání z drah se nechaly zavřít na konci šestičlenného startovního pole. Ve druhém kole už se na medailové pozice nepropracovaly. "Z těchhle vnitřních drah se to nedá. To bych musela běžet úplně naplno, což bych pak nevydržela. Holky z těch horních drah si to pohlídaly," uvedla Hejnová, která startovala ze třetí dráhy.

Rosolová, jež měla ještě méně výhodnou druhou dráhu, s ní souhlasila. "Z té vnitřní dráhy se běželo blbě. Myslela jsem, že to bude lepší," prohlásila. "Ale s těma rychlýma holkama, to se nedá, ony si krásně pošetří, na seběhu z kopce to zkusí a my to musíme rvát už od prvních metrů," řekla.

Hejnová, která si v sobotním semifinále díky druhému nejlepšímu výkonu vylepšila halový osobní rekord o téměř celou sekundu na 51,27, skončila časem 52,12 o osm setin za bronzovou příčkou. Třetí Švédka Moa Hjelmerová se prosadila na stupně vítězů díky novému národnímu rekordu. Rosolová zaběhla finále za 52,71. Vyhrála favorizovaná Britka Perri Shakesová-Draytonová v nejrychlejším čase letošní sezony 50,85 sekundy před krajankou Eilidh Childovou.

České čtvrtkařky ve finále HME
zdroj: AP autor: Martin Meissner

Štafeta žen vybojovala další bronz, muži ho získali dodatečně

Alespoň ve štafetě si české čtvrtkařky doběhly pro medaile. Po neúspěšném boji v individuálním závodu si Zuzana Hejnová a Denisa Rosolová spravily chuť na trati 4x400 metrů, na níž vybojovaly společně s Jitkou Bartoničkovou a Lenkou Masnou bronz. Třetí místo obsadily za Britkami a Ruskami časem 3:28,49 minuty, kterým zaostaly jen o dvě setiny za českým rekordem z roku 1997.

Čtvrtkaři Daniel Němeček, Josef Prorok, Petr Lichý a Pavel Maslák doběhli čtvrtí, ale po diskvalifikaci prvních Britů začali oslavovat medaili. Jejich radost však trvala jen chvilku. Britové uspěli s protestem proti trestu za vyšlápnutí Richarda Bucka na druhé čtvrtce z dráhy a vrátili se na první místo. Diskvalifikace nakonec potkala třetí Poláky, za kterými čeští běžci zaostali o 11 setin, kvůli kolizi Rafala Omelka právě s Buckem.

Vícebojař Helcelet při skoku o tyči
zdroj: AP autor: Matt Dunham

Helceletovi unikl bronz v sedmiboji o čtyři body

Ani nový osobní rekord nestačil Adamu Sebastianu Helceletovi k medaili v sedmiboji. Jednadvacetiletý český atlet skončil čtvrtý o čtyři body za Srbem Michailem Dudašem, který ho odsunul z bronzové příčky v závěrečném běhu na 1 000 metrů. Helcelet nasbíral v soutěži 6 099 bodů a své maximum z letošního domácího šampionátu v Praze vylepšil o 59 bodů.

Titul získal Nizozemec Eelco Sintnicolaas, který součtem 6 372 bodů vytvořil nový národní rekord a dostal se do čela letošních světových tabulek. Druhého Francouze Kevina Mayera porazil o 75 bodů. Také třetí Dudaš vytvořil národní rekord, osobní maxima si vylepšilo hned osm závodníků.

Helcelet se posunul na třetí místo po vydařeném skoku o tyči, v němž si vyrovnal osobní rekord 500 cm. Nahrál mu výpadek Dudaše, který překonal jen 460 cm. Náskok 32 bodů před srbským vícebojařem však neudržel, když s ním prohrál na kilometru o více než tři sekundy. Čtyři body jsou v přepočtu 28 setin při závěrečném běhu.

"Jsem pořádně naštvanej," prohlásil Helcelet. Těšilo ho však, že se v závěrečném běhu dokázal vyhecovat a bojoval až do konce, kde už mu nezbývaly žádné síly. "Mám čisté svědomí, dal jsem do toho všechno. Nechal jsem to v jiných disciplínách, v kouli a výšce," prohlásil. "Ale je jasné, kdyby Dudaš nepokazil tyč, neměl jsem šanci," uznal sportovně.

Sport
zdroj: ČT4

Kudlička skončil pátý, Lavillenie skočil 601 cm

Jan Kudlička obsadil ve finále tyčky páté místo výkonem 571 cm, které zdolal napoprvé. Následnou výšku 576 cm, která nakonec stačila na stříbrnou medaili, vynechal a při třech pokusech o vyrovnání deset let starého českého rekordu Adama Ptáčka 581 cm neuspěl.

Soutěž vyhrál největší favorit Francouz Renaud Lavillenie. Olympijský vítěz ozdobil svůj třetí triumf na halovém ME za sebou nejlepším výkonem roku 601 cm. Pak dokonce na třetí pokus přeskočil i laťku ve výšce 607 cm, čímž by se posunul na druhé místo historických tabulek před Australana Stevena Hookera.

Laťka však při jeho skoku poskočila na stojanech a nevrátila se na správné místo. Rozhodčí proto Lavilleniemu výkon neuznali, což Francouz těžce nesl a místo radosti z vítězství se po finále rozbrečel. Až pak se vydal na vítězné kolečko. "Jsem z těchto pravidel hodně smutný. Všichni viděli, že laťka byla pořád nahoře," zlobil se Francouz.

Je nám líto, video expirovalo.
Tyčkař Lavillenie (ne)skočil 607 centimetrů

Semifinále běhu na 60 metrů bylo konečnou pro čerstvou českou rekordmanku Kateřinu Čechovou i Barboru Procházkovou. Čechová zaostala časem 7,26 sekundy o dvě setiny za výkonem z domácího šampionátu a skončila celkově devátá.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články