Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Na Zlatou tretru se řítí hvězdy

Ostrava - Mítink Zlatá tretra letos slibuje opět velice kvalitní podívanou. Kubánec Dayron Robles si po roce zopakuje svůj start na mítinku, kde loni nečekaně zaběhl světový rekord na 110 metrů překážek. 17. června se na stadionu ve Vítkovicích objeví další zlatá medailistka z Pekingu, keňská půlkařská hvězda Pamela Jelimová či chorvatská výškařka Blanka Vlašičová. Zlatá tretra bude dále útočit na body v koeficientu potřebné pro zařazení do Diamantové ligy. Důležitým prostředníkem na diplomatickém poli by se měl stát legendární oštěpař Jan Železný, který byl jmenován novým ředitelem mítinku.

O kvalitní výkony se pokusí i čeští atleté v čele s oštěpařkou Barborou Špotákovou, která se bude snažit překonat rekord mítinku. Na ostravském oválu se představí i bronzový překážkář z halového ME Petr Svoboda, který chce překonat český rekord.

Na mítink chtějí pořadatelé získat i nejrychlejšího muže světa Usaina Bolta, což potvrdil i manažer Zlaté tretry Alfons Juck.

Roblesův cíl je jasný

Dvaadvacetiletý Robles by měl Zlatou tretru absolvovat jako svůj třetí závod pod otevřeným nebem. "Můj cíl je jasný, vylepšit loňský rekord," vzkázal v prohlášení atlet, který před rokem šokoval časem 12,87 sekundy.

Mistryně světa Vlašičová se představí v Ostravě už pošesté. Před rokem se pětadvacetiletá Chorvatka blýskla na Zlaté tretře tehdejším nejlepším výkonem sezony 205 cm a podesáté v kariéře marně útočila na světový rekord Bulharky Stefky Kostadinovové z roku 1987, který má hodnotu 210 cm.

Premiéru na mítinku si naopak odbude keňský běžecký zázrak Jelimová. Devatenáctiletá olympijská vítězka a juniorská světová rekordmanka má políčeno na 26 let starý světový rekord Jarmily Kratochvílové, se kterou v Ostravě plánuje i osobní setkání. "K jejímu času mi schází 73 setin sekundy, což je na této úrovni ještě dost, ale chci se k němu co nejvíce přiblížit," uvedla Jelimová, která je s časem 1:54,01 třetí nejrychlejší běžkyní na osmistovce v historii.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články