Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Na Zlaté lize v Oslu uspělo šest kandidátů na jackpot

Oslo - Po druhém mítinku Zlaté ligy v Oslu pokračuje v boji o milionový jackpot šest z původně deseti atletů. Běh na 5000 metrů vyhrál olympijský vítěz Kenenisa Bekele z Etiopie, na čtyřstovce podle očekávání vládla Američanka Sanya Richardsová, která vylepšila letošní světové maximum na 49,23 sekundy. Na krátkých překážkách byla nejrychlejší její krajanka Damu Cherryová za 12,68 sekundy a skok o tyči vyhrála ruská favoritka Jelena Isinbajevová výkonem 471 cm.

Sprint na 100 metrů se stal kořistí Jamajčana Asafy Powella, ale až po velkém boji s Daniele Baileym z Antiguy, jenž vyhrál před třemi týdny v Berlíně. Oba proběhli cílem ve stejném čase 10,07 sekundy, ale pro bývalého světového rekordmana hovořila cílová fotografie. Mezi ženami byla nejrychlejší stejně jako v Německu další Jamajčanka Kerron Stewartová a i ona má šanci na podíl z jackpotu.

Souboj oštěpařů vyhrál finský oštěpař Tero Pitkämäki, který poslal své náčiní do vzdálenosti 84,63 metru a také si drží šanci na podíl z pokladu. Domácí favorit a olympijský vítěz Andreas Thorkildsen se musel spokojit s třetím místem za hod dlouhý 83,15 metru.

Z boje o milion dolarů vypadli americký překážkář Dexter Faulk, jenž doběhl až pátý, a také bahamský čtvrtkař Chris Brown a Němka Ariane Friedrichová, kteří v Oslu nestartovali.

Úspěšná byla Lucie Škrobáková, skončila druhá

Dařilo se české zástupkyni Lucii Škrobákové, která skončila na druhém místě v B běhu na 100 metrů překážek v čase 12,98 sekundy. Pouze o pět setin zaostala za vlastním českým rekordem z loňského roku. Halová vicemistryně Evropy nestačila jen na Američanku Danielle Carruthersovou, která byla o jednu desetinu rychlejší.

Sedmé místo obsadila tyčkařka Jiřina Ptáčníková, která skočila 441 centimetrů. Na výšce 456 centimetrů se snažila vylepšit svůj osobní rekord, ale třikrát laťku shodila.

"Je to škoda, kdybych to dala na první pokus, mohla jsem být do pátého místa," řekla České televizi Ptáčníková. "Běžecky i technicky to dnes bylo dobré, ale hodně se točil vítr. Věřím, že v dalších závodech to skočím," dodala jistá účastnice mistrovství světa v Berlíně.

Soutěž, která musela být kvůli prudkému dešti na chvíli přerušena, vyhrála Isinbajevová. K prvenství jí stačil výkon 471 cm, které zdolala i druhá Polka Monika Pyreková, ale měla horší pokusy.

Pokud chtějí vítězové úvodních dvou závodů v Berlíně a Oslu uspět v honbě za podílem z milionového pokladu, musí ještě vyhrát v Římě 10. července, Paříži 17. července, Curychu 28. srpna a Bruselu 4. září.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články