Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na World Relays se podívají čeští čtvrtkaři i s Maslákem a obě sprinterské štafety

Na květnový mítink World Relays pojedou tři české štafety. Vedle čtvrtkařů, kteří se zúčastnili prestižního štafetového klání už před dvěma lety na Bahamách, budou tentokrát závodit také sprinterské čtveřice mužů i žen. Do Jokohamy pojede patnáct českých atletů včetně nejlepšího domácího čtvrtkaře Pavla Masláka. Do Japonska čeští běžci odletí 30. dubna a budou se aklimatizovat v Koči. Do místa konání se přesunou dva dny před závody, které jsou na programu 11. a 12. května.

zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Maslák v roce 2017 na Bahamách nestartoval. Čtvrtkařská štafeta ve složení Michal Desenský, Patrik Šorm, Jan Tesař a Vít Müller tehdy při české premiéře na World Relays obsadila dvanácté místo. Stejná sestava pojede i do Japonska, jen ji tentokrát doplní český rekordman.

Cílem desítka a možná i osmička

S ním by chtěli Češi zaútočit na umístění v první desítce, protože právě deset týmů se kvalifikuje na podzimní MS v Kataru. "První osmička by navíc měla mít zaručený start na olympijských hrách v Tokiu. Samozřejmě to nebude jednoduché, protože všechny štafety budou jistě velice dobře připraveny," uvedl na svazovém webu trenér Jiří Kmínek.

Trojnásobný halový mistr světa Maslák kvůli viróze přišel o halové ME v Glasgow. Dobré tabulkové postavení tam nepotvrdil Tesař, který upadl v rozběhu. V současné době se čtvrtkaři připravují odděleně v různých zahraničních destinacích, sejdou se až těsně před odletem do Asie.

Sprinteři považují štafetové MS za vrchol roku a podřídili mu přípravu na letní sezonu. Jan Veleba, Zdeněk Stromšík, Dominik Záleský a Jan Jirka pilovali předávky na Madeiře a brzy odcestují na závěrečný kemp na Tenerife. V roli náhradníků budu Jiří Kubeš a Maslák.

Na loňském ME v rozběhu sprinteři časem 38,94 sekundy zaostali o dvanáct setin za letitým národním rekordem z roku 1972, ale do finále kvůli Velebovu zranění nenastoupili. Loňský výkon je řadí na 24. místo na světě, takže umístění v nejlepší desítce a postup na MS bude viset hodně vysoko. "Uspět v Jokohamě bude velmi těžké, ale každá sebemenší šance se musí využít," řekl kouč Petr Habásko.

Sprinterky pojedou do Jokohamy v sestavě Klára Seidlová, Lucie Domská, Jana Slaninová a Marcela Pírková, která byla loni na ME čtrnáctá. Jako náhradnice je doplní Helena Jiranová. Předávky společně nacvičovaly v Ostravě a také je čeká ještě soustředění na Tenerife.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články