Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Na domácím atletickém mistrovství nepřibyl nikdo do výpravy pro ME

Třinec - Druhý den mistrovství České republiky v atletice v Třinci ovlivnil déšť. Ještě před ním se o nejlepší výkon dne stihl postarat oštěpař Vítězslav Veselý, který po takřka dvou měsících opět přehodil 80 metrů. Špotáková potom už v mokru vyhrála hodem dlouhým 61,32 z šesté série, k jednačtyřiceti limitářům na mistrovství Evropy do Barcelony za celý víkend nikdo nepřibyl. Do katalánské metropole tedy nakonec pojede 41 českých atletů, což je o čtyři reprezentanty méně, než startovalo na předchozím ME v Göteborgu. Nominaci po domácím šampionátu schválilo předsednictvo Českého atletického svazu.

Špotáková podle předpovědí tušila, že bude pršet stejně jako na červnové Zlaté tretře v Ostravě. "Tady to nakonec nebylo tak hrozné, ale nebyla jsem na to moc oblečená. Dalo se dneska hodit, ale jak má člověk všechno mokré, tak to vysiluje," řekla světová rekordmanka. Dokázala se ale motivovat, protože dnešní závod byl jejím posledním "házecím" tréninkem před ME. "Takže teď 'děj se, co se děj'. Už jen dva velké závody a sezona skoro končí," poznamenala. Příští týden už bude jen odpočívat a závodit při Diamantové lize v Monaku.

Veselý šokoval na začátku května výkonem 86,45 metru, což je stále pátý nejdelší hod v sezoně na světě, potom se přes magickou hranici 80 m dostal ještě za dva týdny v Šanghaji. Pak se skoro dva měsíce trápil. "Bylo to ale spíš o hlavě, hledal jsem se technicky," řekl svěřenec světového rekordmana Jana Železného. "Doufám, že si po dnešku moje tělo konečně zapamatuje, co má dělat," prohlásil po hodu dlouhém 81,71 metru.

Je nám líto, video expirovalo.
Druhý den atletického MČR

Rosolová řeší dilema: 200, nebo 400 metrů

Bývalá dálkařka a vícebojařka Denisa Rosolová nechá rozhodnutí, které trati dá na ME přednost, nejspíš až na Barcelonu, podle složení startovních listin. "Nechám to ale asi spíš na trenérce," pravila svěřenkyně Martiny Blažkové, jež v Třinci vyhrála dvoustovku za 23,62. Na ME může běžet i čtyřstovku, osobně se kloní spíše právě ke startu na delší trati.

O jediný víkendový double šampionátu se postaral Milan Kocourek, který dnes vyhrál závody na 1 500 a 5 000 metrů, navíc mezi oběma starty měl pouze hodinu a půl pauzy.

Na atletické ME pojede jednačtyřicet reprezentantů

Limity splnilo právě 41 atletů. Miroslav Burian dal však přednost startu na 800 metrů na juniorském mistrovství světa v Kanadě, naproti tomu jako náhradnice pro dlouhou štafetu pojede navíc Jana Slaninová, dcera vicemistryně světa v běhu na 400 metrů z Helsinek 1983 Taťány Kocembové-Netoličkové. Slaninová bude ve dvaceti letech zároveň nejmladší českou účastnicí šampionátu. Nejstarším atletem v týmu je sedmatřicetiletý diskař Libor Malina.

Dva limity splnili Jakub Holuša a Denisa Ščerbová. Zatímco Holuša dá před patnáctistovkou přednost závodu na 800 metrů, bývalá vícebojařka a dálkařka si mezi dvoustovkou a čtyřstovkou vybere až v Barceloně.

Nominace na ME

Muži: Jan Veleba (100 m), Petr Szetei a Jiří Vojtík (oba 200 m), Jakub Holuša (800 m), Petr Svoboda a Martin Mazáč (oba 110 m př.), Josef Prorok a Michal Uhlík (oba 400 m př.), Jaroslav Bába (výška), Michal Balner a Jan Kudlička (oba tyč), Roman Novotný (dálka), Remigius Machura a Antonín Žalský (oba koule), Libor Malina a Jan Marcell (oba disk), Vítězslav Veselý, Petr Frydrych a Jakub Vadlejch (všichni oštěp).

Ženy: Kateřina Čechová (100 m), Denisa Rosolová (200, nebo 400 m a 4x400 m), Lenka Masná (800 m), Lucie Škrobáková (100 m př.), Zuzana Bergrová, Zuzana Hejnová, Kristina Volfová (všechny 400 m př. a 4x400 m), Bartoničková (400 a 4x400 m), Jana Slaninová (4x400 m), Marcela Lustigová (3000 m př.), Romana Maláčová a Jiřina Ptáčníková (obě tyč), Jana Kárníková (koule), Věra Cechlová (disk), Lenka Ledvinová a Kateřina Šafránková (obě kladivo), Jarmila Klimešová a Barbora Špotáková (obě oštěp), Eliška Klučinová a Kateřina Cachová (obě sedmiboj), Lucie Pelantová a Zuzana Schindlerová (obě chůze 20 km).

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články