Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Na Beskydské laťce všechny přeskákala mladičká Kučinová

Třinec - Nečekanou vítězkou výškařského mítinku Beskydská laťka v Třinci se stala osmnáctiletá vycházející ruská hvězda Maria Kučinová, která skokem 197 centimetrů vytvořila nejlepší výkon roku. Jen s druhým místem se musela spokojit úřadující vicemistryně Evropy Emma Grennová ze Švédska, o třetí místo se podělila Oldřiška Marešová. Greenová může překvapivou prohru ruskému teenagerovi vrátit v sobotu v Hustopečích, kde Moravská výškařská tour vyvrcholí. V soutěži mužů kraloval výkonem 229 cm další Rus Aleksander Šustov, Jaroslav Bába obsadil za 222 cm dělené šesté místo.

Závod nakonec kvůli zranění vynechala nejlepší česká výškařka Iva Straková, ale i bez ní všem renomovanějším soupeřkám vypálila v nabité třinecké hale rybník zdaleka nejmladší účastnice mítinku Kučinová. "Nic podobného jsem vůbec nečekala. Je to úžasné. Do Třince jsem jela spíše na zkušenou," řekla novinářům Kučinová. "Jsem ráda, že se mi povedlo zlepšit výkon. Z tohoto pohledu je to pro mě cennější než zlatá medaile z olympiády mládeže. Na Třinec nikdy nezapomenu, protože jsem si tady vytvořila osobní rekord," dodala rodačka z Volgogradu, jež si dnes své osobní maximum vylepšila o plných sedm centimetrů.

Poslední skok absolvovala v úplném tichu. Poručila si před ním vypnout reprodukovanou hudbu. "Z Volgogradu jsem zvyklá skákat za absolutního ticha. Tak jsem to zkusila a povedlo se," vysvětlila Kučinová.

Je nám líto, video expirovalo.
Kučinová vyhrála v Třinci

Vítězka loňských olympijských her mládeže v Singapuru setřásla stříbrnou medailistku z evropského šampionátu Greenovou už na výšce 190 centimetrů. Sama pak překonala vlastní maximum, juniorský halový světový rekord i nejlepší seniorský výkon dosavadní sezony, který vylepšila hned o šest centimetrů. O další výšku, případně rekord Beskydské laťky v hodnotě 201 cm, už se Kučinová nepokoušela.

V souboji mužů žádný zajímavý rekord nepadl

Pohromou pro většinu mužského startovního pole se stala výška 226 cm, na níž pohořel i jediný český zástupce Jaroslav Bába. Před týdnem v Ostravě tuto výšku při premiérovém startu v sezoně zdolal. Boj o prvenství se proto stal ruskou záležitostí, v níž zkušenější mistr Evropy Šustov díky menšímu počtu pokusů porazil krajana Sergeje Mudrova. Oba marně pokoušeli laťku na výšce 231 cm.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články