Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Multisportovní akce už ne. Evropská atletika chce od roku 2024 pořádat samostatné ME

Evropská atletika už nechce svůj kontinentální šampionát pořádat při multisportovní akci, během níž se konají souběžně evropská mistrovství v různých sportech. V srpnu v Mnichově se do tohoto konceptu zapojí naposled. Na mistrovství Evropy 2024 v Římě, které se uskuteční po olympijských hrách v Paříži, naváže v roce 2026 další samostatný šampionát.

Karsten Warholm
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Jon Olav Nesvold

Bude v Birminghamu, nebo v Budapešti, oznámila Evropská atletika v tiskové zprávě. Kontinentální federace zároveň zveřejnila, že se k samostatným ME hodlá vrátit natrvalo. To zaskočilo organizaci ECM, která pořádá společná evropská mistrovství.

"Respektujeme rozhodnutí Evropské atletiky, ale jsme překvapeni komunikací tohoto strategického rozhodnutí jen necelé dva měsíce před tím, co by mohlo být neuvěřitelným druhým ročníkem multisportovního mistrovství Evropy v Mnichově," uvedla v prohlášení.

Atletika byla součástí multisportovního šampionátu už v roce 2018, ale tehdy se soutěže v královně sportu konaly v Berlíně, zatímco zbytek akce měl centrum v Glasgow. Tentokrát bude v Mnichově v hlavním programu. V době atletických soutěží se bude bojovat o evropské medaile například v plážovém volejbale, kanoistice, cyklistice, gymnastice nebo sportovním lezení.

Od osamostatnění si Evropská atletika slibuje více pozornosti pro svou vrcholnou akci. "Letos v Mnichově budou všechny sporty na jednom místě a to způsobuje problémy. Prospívá to jiným sportům, ale ne nám. Máme z toho víc omezení než výhod," vysvětloval viceprezident Evropské atletiky Jean Gracia.

Pořadatele mistrovství Evropy v roce 2026 vybere federace v listopadu. Oba kandidáti mají a budou mít zkušenosti s pořádáním vrcholných akcí. "V Birminghamu budou letos Hry Commonwealthu a Budapešť bude hostit atletické mistrovství světa v roce 2023," připomněl šéf Evropské atletiky Dobromir Karamarinov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články