Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Muhammadová, Hassanová či maratonkyně Kosgeiová? Venku jsou nominace na atletku roku

Tři velké favoritky má letošní ročník ankety o nejlepší světovou atletku. Dalilah Muhammadová, Sifan Hassanová i Brigid Kosgeiová letos vylepšily světové rekordy, kdo z nich vyhraje hlasování? V nominaci překvapivě chybí britská sprinterka Dina Asherová-Smithová.

Američanka Muhammadová letos dvakrát posunula světový rekord na 400 metrů překážek, při triumfu na světovém šampionátu v Dauhá ho vylepšila na 52,16.

Nizozemka Hassanová v červenci v Monaku na míli časem 4:12,33 vylepšila 23 let starý světový rekord Rusky Světlany Mastěrkovové a pak na MS vyhrála netradiční double na 10 000 a 1500 metrů. Její výkony ale zastínilo spojení s potrestaným koučem Albertem Salazarem.

V neděli v Chicagu se světovým rekordem v maratonu blýskla Keňanka Kosgeiová, která časem 2:14:04 překonala o minutu a 21 sekund šestnáct let starý výkon Britky Pauly Radcliffeové. Navíc vyhrála maraton v Londýně a je držitelkou letošního nejrychlejšího půlmaratonského času.

Po šesti letech se může stát znovu nejlepší světovou atletkou roku jamajská sprinterka Fraserová-Pryceová. Dvaatřicetiletá běžkyně po mateřské pauze získala na MS v Dauhá počtvrté v kariéře zlato na stovce a přispěla i k triumfu štafety.

Ve výběru jsou i další světové šampionky z Dauhá. Třetím časem historie se na MS blýskla čtvrtkařka Salva Ajd Násirová z Bahrajnu, která letos vyhrála všechny své závody pod širým nebem na 400 metrů včetně finále Diamantové ligy. Rovněž neporažené byly venku i německá dálkařka Malaika Mihambová a britská sedmibojařka Katarina Johnsonová-Thompsonová. Nominaci doplňují steeplerka Beatrice Chepkoechová, výškařka Maria Lasickeneová, vytrvalkyně Hellen Obiriová a trojskokanka Yulimar Rojasová.

První kolo hlasování atletických funkcionářů a fanoušků bude uzavřeno 4. listopadu. Pak bude oznámena pětice finalistek. Slavnostní ceremoniál s vyhlášením výsledků ankety se uskuteční 23. listopadu v Monte Carlu.

Nominace - ženy:

Beatrice Chepkoechová (Keňa/3000 m př.), Shelly-Ann Fraserová-Pryceová (Jam./100 m), Katarina Johnsonová-Thompsonová (Brit./víceboj), Sifan Hassanová (Niz./1500 m až půlmaraton), Brigid Kosgeiová (Keňa/maraton, půlmaraton), Maria Lasickeneová (Rus./výška), Malaika Mihambová (Něm./dálka), Dalilah Muhammadová (USA/400 m př.), Salva Ajd Násirová (Bahr./400 m), Hellen Obiriová (Keňa/kros, 5000 m), Yulimar Rojasová (Ven./trojskok).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články