Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Vedl Šebrleho a září pod ním Hejnová. Trenér Kupka má světové tréninky

Moskva - Už na páté překážce věděl kouč Dalibor Kupka, že má po desetibojaři Romanu Šebrlem druhého mistra světa ve své trenérské kariéře. Zuzana Hejnová podle něj skvěle rozběhla závod na 400 metrů překážek, na jehož konci suverénně deklasovala svět.

Sport
zdroj: ČT4

"Když na páté překážce neměla žádnou ztrátu, tušil jsem to. Na páté překážce byla nejrychleji ve své kariéře. Jen jsem si říkal, aby to vydržela," řekl po finále kouč Dukly Praha. "Na osmé překážce už to bylo jasné," prohlásil.

Zpočátku závod napálily Američanka Lashinda Demusová i Britka Perri Shakesová-Draytonová, ale v závěru neměly šanci. Obhájkyně titulu byla třetí, britská běžkyně dokonce skončila bez medaile. "Vždycky to napálí. A když má Lashinda formu, doběhne a vyhraje. Když nemá formu, tak to nevydrží. Což bylo dneska," popisoval Kupka.

Když Hejnová probíhala cílem, měl prý neskutečnou radost. Ale hlavně za ni. "Měla celou sezonu formu, tady to ale chtělo potvrdit. A povedlo se! Udělala si osobák na mistrovství světa," vypíchl. "A byl jsem samozřejmě rád i za sebe, že jsem postavil trénink tak, aby to takhle dopadlo," radoval se.

Byl před závodem nervózní, ale prý ne tolik jako před semifinále na 400 metrů v podání jeho dalšího svěřence Pavla Masláka, nakonec pátého muže z finále. "U Zuzky jsem tak nervózní nebyl. Věděl jsem, že s takovou formou je všechny může porazit. Zvládla to super," pochválil ji.

Atletické talenty umí vychovat

Kdysi Kupka závodil, jeho specializací byly rovněž dlouhé překážky a čtyřstovka. Jako trenér už pracuje 29 let. "Honím pořád někoho z kopce a do kopce, snažím se vychovat atlety, co dovezou medaili," vykládal. "A když pak někdo doveze světovou a ještě zlatou, je to pak to nejlepší, co trenéra může potkat."

Předností velkého talentu Hejnové je posedlost vítězstvím. "Je výjimečná od mala. Vozila medaile mezi juniory, má tah na branku. Velké závody ji vyhecují. Těch předností je milion," prohlásil. Největší prý je ale schopnost kvalitně trénovat a vydržet trénink. "A z toho si pak odpočinout a mít tak úžasnou formu jako dneska," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce trenéra Kupky na zlaté finále překážkářky Zuzany Hejnové

Čím dál víc se bude hovořit o možnosti, že by Hejnová překonala světový rekord, který deset let drží časem 52,34 sekundy Ruska Julia Pečonkinová. To se naposledy mezi ženami podařilo Jarmile Kratochvílové. "Dnes to Zuzka přepálila, byla na dvoustovce o čtyři desetiny rychleji než obvykle. Pak to v podstatě v uvozovkách došla," prozradil Kupka.

Kdyby měla v závěru konkurentky jako v loňském úspěšném boji o bronz na olympiádě v Londýně, vyhecovalo by ji to. "Tak by běžela ještě rychleji. Zuzka neměla v konci proč běžet, dávala jim deset metrů," uvedl. "Ale mně bude stačit, když tohle bude běhat čtyři roky," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články