Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Ve finále nesmím koukat, co kde lítá, řekla medailová naděje Melich

Moskva - Kladivář Lukáš Melich po úspěšné kvalifikaci na mistrovství světa nechce zakřiknout šanci na životní úspěch. Chce se plně soustředit na pondělní finále, v němž má česká atletika možnost získat první velkou kladivářskou medaili na vrcholné světové akci. Dosud jedinou medaili (bronz) vybojoval v roce 1950 na mistrovství Evropy v Bruselu Jiří Dadák.

Lukáš Melich
zdroj: Getty Images autor: Cameron Spencer

Melich dlouhá léta patřil ke světové špičce, ale až do loňské olympiády v Londýně, kde skončil šestý, vždy vypadl v kvalifikaci hlavně kvůli nestálé psychice. Ale letos, ve 32 letech, má obrovskou šanci. "Kvalifikace nic neřeší, to hlavní přijde ve finále. Pak se uvidí, jestli se budeme o té medaili bavit," prohlásil.

Kdyby nepostoupil, bylo by to velké zklamání. Melich je v letošních tabulkách na čtvrtém místě, ale hlavně - v každém závodu atakuje elitní hranici 80 metrů a jeho forma je nebývale stabilní. Už v rozhazování lehce trefil hranici limitu 77 metrů, pak ji už v soutěži přehodil o 1,52 metru. "Úspěšná kvalifikace, ale to je všechno. V pondělí to bude nanovo. Víc se k tomu asi říct nedá," uvedl.

Moc dobře ví, že je skvěle připraven. Limit hravě přehodil i nepovedeným pokusem. "Rozhodně to nebyl ideální hod. Když se mi nějaký povede, nemusí to být v pondělí špatné," věřil. "Jen je trochu nebezpečná levá výseč, prý to tam někdo poslal na dráhu," řekl. Že by ale zaskočil soupeře, to si nemyslí. "Známe se a každý zná moje výkony," prohlásil.

Medaile? No comment

Když před ním někdo začne hovořit o medaili, jako by si kladivář dal špunty do uší. Je to i důsledek roční práce psycholožky. "Jestli někdo nějakou medaili chce, ať si na ten plac jde sám. Každý má tu šanci. Někdo o medailích povídá, já ne," pravil. Ale když řeči o medaili náhodou zaslechne, neštve ho to. "Jen jsem se rozhodl, že na to nebudu odpovídat," podotkl.

Je nám líto, video expirovalo.
Rekace kladiváře Melicha po postupu z kvalifikace

Přesto naznačí: "Nikdo sem nejede proto, aby prohrál. Vyhrát mistrovství světa chce přeci každý." K cennému kovu prý ale bude nutné přehodit 80 metrů, což se jemu povedlo letos třikrát. Chce to zopakovat, ale mluvit o tom nebude, uzavře se do sebe. "Musím se pořádně soustředit a nekoukat, co kde lítá," řekl.

Po dnešním ideálním dnu půjde na pokoj, nají se, protože pořádně neobědval, v neděli ho čeká lehké rozcvičení v posilovně a odpočinek. "Zatím vychází všechno, jak má, takže se nebojím ničeho," pochvaloval si svěřenec Dušana Krále. "Jen by mohli mít trošku lepší činky. Vypadá to, jako když to byli koupit v hračkářství," usmál se.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články