Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Tyčkařka Svobodová si věří. Zatím vyhrála kvalifikaci

Moskva - Po nepříliš povedené sezoně si tyčkařka Jiřina Svobodová konečně mohla říct: Dneska to bylo dobré. Třemi pokusy totiž postoupila do úterního finále. K tomu jí stačil první úspěšný skok na výšce 455 centimetrů, což se povedlo už jen dalším třem tyčkařkám včetně domácí hvězdy Jeleny Isinbajevové. Na limitní výšku pro finále 460 cm poté už nedošlo.

Tyčkařka Jiřina Svobodová
zdroj: ČTK autor: Ožana Jarosla

Letos zatím Svobodová nenavázala na loňskou veleúspěšnou sezonu, v níž si skočila osobní rekord 472 centimetrů, vyhrála mistrovství Evropy v Helsinkách a byla šestá na olympiádě v Londýně. V Moskvě ale může vše napravit. "Nicméně si nemyslím, že to byl hladký postup. Sice jsem měla dva dobré pokusy, ale na 445 cm jsem měla hodně velké štěstí," řekla Svobodová.

I proto, že úspěch na 455 cm ji uspokojil, byla ráda, že se už nemuselo skákat výš. V sektoru se totiž začalo propočítávat, jestli už se může kvalifikace ukončit, či nikoliv. Nakonec na 460 nastoupila pouze Němka Carolin Hingstová, která 455 vynechala. "Řešilo se, že bude nakonec skákat sama," vysvětlila Svobodová. "Což je dobré, protože se ušetřily síly na finále," dodala.

Před kvalifikací se radila s kolegy Janem Kudličkou a Michalem Balnerem, což kvitovala. Upozornili ji na "šuplík", který byl trochu jiný, a kvůli tomu musela Svobodová aktivně pracovat při přechodu od odrazu do letové fáze. "Jsem ráda, že mě na to připravili," poděkovala. "Navíc jsem se dneska konečně srovnala technicky," pravila.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvalifikační výkon tyčkařky Ptáčníkové-Svobodové a její ohlasy po skoku

Trochu se jí možná zvedlo sebevědomí, ale hlavně se uklidnila a začalo ji bavit závodění. Náladu jí však může zkazit počasí. Po dvou velmi teplých dnech se očekává právě v úterý ochlazení a déšť. "Letos jsem měla snad každý závod v dešti. Dneska sice bylo neskutečné vedro, ale já byla ráda, že nepršelo. Ať je klidně dusno, ale ať neprší," modlila se.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články