Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Tyčkař Kudlička postoupil do finále, v něm je i kladivář Melich

Moskva - Atletické soutěže začínají dnes v Moskvě prvním dnem. V dopoledním programu se z českých nadějí představili v tyčkařské kvalifikaci Jan Kudlička a Michal Balner. První z jmenovaných si výkonem 565 cm zajistil postup do pondělního finále, druhý na základ nedosáhl. Bez problémů se do finále dostal kladivář Lukáš Melich. Limit (77 m) splnil hned prvním kvalifikačním pokusem 78,52 metru. V běhu na 800 metrů Jan Kubista nepostoupil časem 1:47,66 minuty z rozběhu.

Jan Kudlička
zdroj: youtube.com

Melich prožil ideální den, přesně podle svých představ. "Nemělo to chybu," řekl po kvalifikaci. Limit hned prvním pokusem hodil jako jediný ze startovního pole první skupiny. "Ten kruh je dobrý, bude se házet ve finále daleko," řekl k pondělnímu závodu. "Ale na medaili bude třeba hodit za osmdesát," dodal. To se mu letos podařilo už třikrát.

Tyčkař Balner si dal základ na 540 cm, ale třikrát neuspěl. Kudlička stejnou základní výšku zvládl, 555 cm poté vynechal a 565 skočil na druhý pokus. Tutéž výšku překonal i favorizovaný Francouz Renaud Lavillenie, dalším jedenácti tyčkařům stačilo k postupu do finále 555 cm. "Zvládl jsem tu kvalifikaci dobře," prohlásil Kudlička, který se s Lavilleniem podělil o prvenství.

"Vynechal jsem 555, protože jsem si na 565 věřil, ale otočil se vítr a nebylo to snadné," dodal tyčkař. "Ve finále chci skákat dobře, a když budu v pohodě, může to být vysoko," věřil si Kudlička, jenž už v hale zvládl 577 cm, pod širým nebem o centimetr méně a v exhibici dokonce 583.

Kubista, syn českého rekordmana v běhu 1500 metrů, nastoupil do posledního rozběhu a skončil na čtvrté pozici, první nepostupové. Za svým letošním maximem zaostal o sekundu a půl a k postupu mu chybělo devět desetin.

"Na postup do semifinále bylo, ale asi jsem se bál, takže je to pro mě trochu zklamání. Táta mě moc nepochválí, jak jsem to běžel takticky, myslel jsem, že to je rychlejší," uznal Kubista, jemuž celkově patří 25. místo. "Ale beru to jako zkušenost," řekl dvaadvacetiletý semifinalista z loňského ME v Helsinkách.

Ukrajinku Semjonovovou trefila soupeřka diskem do nosu

Ukrajinská diskařka Natalia Semjonovová si z kvalifikace na mistrovství světa v Moskvě odnesla krvavé zranění nosu. Při rozcvičování ji kilogramovým diskem drženým v ruce nešťastně trefila polská soupeřka Žaneta Glancová.

Bronzová medailistka z loňského mistrovství Evropy Semjonovová seděla u sektoru na lavičce, zatímco si Glancová vedle ní zkoušela s diskem v ruce otočku. Neodhadla ale vzdálenost a udeřila Ukrajinku do obličeje.

Semjonovová se zalepeným nosem hodila v kvalifikaci 55,79 metru a nedělní finále bude bez ní. V nemocnici jí nos sešili dvěma stehy, a až splaskne otok, rozhodnou lékaři, zda bude nutná operace. "Je strašná škoda, co se mi dnes stalo, protože jsem byla ve skvělé formě a v tréninku jsem házela daleko. Byla jsem si jistá, že se dostanu do finále," uvedla Semjonovová.

Po incidentu ji trenéři vyzývali, aby do kvalifikace ani nenastupovala, to však diskařka odmítla. "Chtěla jsem ukázat svému manželovi a rodičům, kteří se dívali na televizi doma v Doněcku, že jsem živá, že se cítím dobře a že jsem jako vždycky 'Železná žena'," dodala smolařka prvního dne šampionátu.

Mistrovství světa v atletice v Moskvě

Finále
Muži: Desetiboj (po třech disciplínách): 1. Eaton (USA) 2755 b. (100 m: 10,35 - dálka: 773 - koule: 14,39), 2. Schrader (Něm.) 2707, 3. Nixon (USA) 2677.

Kvalifikace
Muži: 100 m - kvalifikace: 1. Harsí (Omán) 10,47. 800 m - rozběhy: 1. Aman (Et.) 1:44,93, ...25. Kubista (ČR) 1:47,66 - vyřazen. Tyč: 1. Lavillenie (Fr.), Kudlička 565 - postoupil, ...Balner (oba ČR) neskočil základ - vyřazen.
Ženy: Disk: 1. Sendriutéová (Lit.) 64,16. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články