Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Triumf v hustém dešti. Nejde však o poslední velké okamžiky slávy?

Moskva - Dva parné moskevské dny vystřídala bouřka a déšť. Jen nedlouho před finále závodu na 100 metrů po nebi létaly blesky. Přesto byl Usain Bolt znovu famózní a neponechal nic náhodě, druhý Gatlin za ním zaostal o osm setin sekundy. Po krachu na minulém mistrovství v Tegu je tak Bolt znovu králem. Přesto se atletičtí experti ptají, jestli mezi sprintery nedochází k posunu sil, a potažmo i k rozmělnění Jamajčanovy popularity. Nehrozí Boltovi syndrom vyhoření?

Usain Bolt po doběhu stovky
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Eric Lalmand

Zaprvé - prvně v historii vrcholných akcí totiž nebylo na Bolta vyprodáno, navíc na prestižní stovku. Organizátoři pod vlivem malého zájmu snížili kapacitu z 75 000 diváků na polovinu, přesto v ochozech bylo plno volných míst. Ruské obecenstvo žije svými atlety, nikoli fenomenálním Jamajčanem. Bolt už nepůsobí poprask, "jen" obyčejný zájem. Diváci byli po startu hlasitější, ale tatam jsou freneticky ječící fanynky.

Také divadlo kolem nejrychlejšího muže planety zdá se ztrácí glanc a šmrnc. Při vzpomínce na jeho teatrální gesta při MS v Berlíně 2009 a Tegu 2011 nebo olympijských hrách v Pekingu či Londýně bylo jeho "vystoupení" pouhým odvarem. Emoce? Nejsou. Gesta před startem a hecování fanoušků? Chybí. Také při proběhnutí cílem v času 9,77 sekundy se Bolt vůbec neradoval, ani neroztáhl ruce a úsměv ve vítězných grimasách.

Roman Šebrle:

"Musí být z toho strašně unavený, pořád ho někde poznávají, pořád po něm někdo něco chce. Rozhodně si myslím, že není žádný herec, všechno to divadýlko vychází z jeho povahy, ale už je vidět, že ho to znavuje."

Nastal syndrom vyhoření Usaina Bolta? Nebo si po náročném olympijském cyklu dává jen odpočinek a volnější rok? "Jsem připraven opět lámat rekordy," řekl v Moskvě. Podle toho nevypadá, že by letos odpočíval. I vítězný čas v nepříznivých podmínkách, dešti a protivětru, napovídá, že Bolt je opět dobře připraven, a o jeho vítězství na dvoustovce nikdo nepochybuje.

Hecování publika chybělo, žádné opičky do kamery. "Zaplaťpánbůh za Bolta, přinesl do atletiky show," shodli se dnes Roman Šebrle a světový rekordman ve skoku o tyči Sergej Bubka, vrcholný funkcionář IAAF a MOV. Jenže, zdá se, na světě je "přeboltováno".

"Mně připadá, že zestárl," nechal se slyšet český sprinterský kouč Luděk Svoboda. Cestu za titulem měl Bolt po dopingových kauzách letos jednodušší, v dnešním finále ho po startu prohnal pouze Justin Gatlin, který byl v minulosti do užívání zakázaných prostředků sám hodně namočený. "Nebylo by dobré, aby ho právě Gatlin porazil," uznal Svoboda.

To se nestalo. Bolt ve druhé polovině trati opět famózně zrychlil a nedal Američanovi šanci. Vítězství si sice užíval, stavěl se fotografům tradičně s vlajkou na zádech, usmíval se, ale v té době se už stadion v Lužnikách vyprazdňoval. "Bylo o víkendu strašné teplo, lidi asi odjeli na chaty," přemítal Bubka, zjevně rozladěný z malé návštěvy.

Luděk Svoboda:

"Už je na výsluní dlouho. Všichni ho sledují. Myslím, že si po olympiádě trošku odfrkl, nemůže jet jak fretka pořád. Je těžké se pořád motivovat a donutit se. Dvoustovku ale stejně vyhraje."

Možná si Bolt skutečně dopřál po olympiádě v Londýně větší volno, tomu by odpovídal i pomalejší rozjezd v sezoně a porážka od Gatlina v Římě. Chce vydržet ještě do olympiády v Riu za tři roky, ale není strojem na rekordy a zlato v Moskvě vybojoval "z povinnosti".

Je nám líto, video expirovalo.
Sprinterskému finále kraloval Bolt před Gatlinem
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články