Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Třikrát k hradbám Kremlu a zpátky - jak se připravuje maraton

Moskva – Velkoměsto se probudilo do slunečného víkendového dne a atleti z celého světa s ním. Na mistrovství světa zbývá rozdat posledních třináct sad medailí. Hned na úvod sobotního programu vyběhnou ze stadionu v Lužnikách do ulic Moskvy maratonci. Královská trať nenabídne jen pohled na úžasné běžecké výkony, ale i na krásy pulzujícího hlavního města Ruska. Přímý přenos maratonu začíná na ČT sport a našem webu ve 13:45.

Je 10:30 místního času, do startu zbývá pět hodin. Po Rudém náměstí brouzdají hloučky turistů. Otáčka na 15., 25. a 35. kilometru je umístěna nedaleko odsud na nábřeží u rohu kremelské zdi. Zatím pustou trať lemují zábrany, před trolejbusy, které jinak brázdí nábřeží, dostanou už za pár hodin přednost nejlepší vytrvalci.

Maratonci budou závodit s loděmi plujícími po řece Moskvě, většinu ze 42 195 metrů totiž poběží po nábřeží. Čas na to obdivovat kremelské zdi nebo chrám Krista Spasitele ale budou mít asi jen stěží.

Je 11:30. Staví se občerstvovací stanice, po trati se projíždějí cyklisté, nemilosrdné slunce začíná rozpalovat asfalt. Teplota šplhá přes dvacet stupňů. Po osvěžující sprše, která by měla svlažit vyčerpané atlety, zatím ani památky.

Na 40. kilometru se dost možná bude rozhodovat závod. Zatím tu probíhají poslední přípravy, doprovodná vozidla najíždějí a hledají si určená stanoviště. Diváci podél trati zatím v nedohlednu, to jen místní tu venčí psi nebo se jen tak procházejí.

Je 12:30. Kolem stadionu v Lužnikách se shromáždili dobrovolníci a autobusy je začínají rozvážet na svá místa podél trati. Na hlavním stadionu to všechno začne i skončí. Po startu 600 a do cíle 300 metrů po oválu. Branou č. 4 možná na stadion vběhne už jistý vítěz, ale třeba to bude boj do poslední rovinky.

Šampionát spěje do finiše a mužský maraton by měl načít velkolepý závěr. Dá se očekávat, že to bude opět velký keňsko-etiopský souboj. Obhájce světového titulu Keňan Abel Kirui na startu sice nebude, o další favority v keňských barvách ale nouze není. Kupříkladu Bernard Koech se dokázal dostat letos v Dubai pod 2 hodiny 5 minut. Poběží i překvapivý vítěz z olympiády v Londýně Uganďan Stephen Kiprotich. Kdo se bude zbrocen potem smát, pozná svět krátce po 17:30 místního času.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články