Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Titul v maratonu získal olympijský vítěz z Londýna Kiprotich

Moskva - Mistrem světa v maratonu se stal Uganďan Stephen Kiprotich a navázal tak na olympijský triumf. Čtyřiadvacetiletý vytrvalec vyhrál závod v teplém slunečném počasí po drtivých nástupech v závěru v čase 2:09:51 se suverénním náskokem 21 sekund. Za ním doběhli Etiopané Lelisa Desisa a Tadese Tola. Nejlepší keňský běžec byl na chvostu první desítky.

Stephen Kiprotich
zdroj: ČTK/DPA autor: Bernd Thissen

Keňané ovládli maraton na minulých třech světových šampionátech, ale letos byl v cíli nejlepší až devátý Peter Some. Na stupních vítězů chyběli keňští maratonci poprvé od roku 2005.

Ugandský národní hrdina Kiprotich získal pro svou zemi druhé zlato z MS v historii. O první titul se zasloužila před osmi roky v Helsinkách Dorcus Inzikuruová v běhu na 3 000 metrů překážek.

Do 40. kilometru s ním dokázali běžet oba etiopští medailisté, ale po jeho útoku v ulicích Moskvy odpadl Tola. Nejdéle se držel Desisa, jenž letos při maratonském debutu vyhrál v Dubaji a poté triumfoval také v závodu v Bostonu, poznamenaném teroristickým útokem. V parku před stadionem v Lužnikách však Kiprotich setřásl i jeho a ještě před vběhnutím na dráhu mohl slavit s diváky své vítězství.

Výsledky maratonu:

1. Kiprotich (Uganda) 2:09:51, 2. Desisa 2:10:12, 3. Tola 2:10:23, 4. Kebede (všichni Et.) 2:10:47, 5. Nakamoto (Jap.) 2:10:50, 6. Paula 2:11:40, 7. Da Silva (oba Braz.) 2:11:40, 8. Tsegay (Et.) 2:11:43.

Je nám líto, video expirovalo.
Doběh maratonu a triumf nejrychlejšího i z olympiády Stephena Kiprotiche z Ugandy
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články