Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Rekordní Bolt či zlatá Hejnová? Moskva má přichystána velká lákadla

Moskva – A je to tady! Již zítra vypukne na moskevském stadionu v Lužnikách 14. atletické mistrovství světa pod otevřeným nebem. Během devíti dnů se na sportovištích vystřídá rekordních 1 974 atletů z 206 zemí světa, kteří budou bojovat o to, aby získali jeden ze tří cenných kovů. Mezi všemi disciplínami je však několik vrcholů, které fanoušky táhnou o něco víc než jiné a jež z moskevského šampionátu mohou udělat nezapomenutelný.

Slavící Usain Bolt
zdroj: ČTK/PA/ autor: Martin Rickett

Bolt chce vylepšit oba své světové rekordy

Nejsledovanějším atletem mistrovství bude bezpochyby Jamajčan Usain Bolt. Šestinásobný olympijský vítěz i v letošní sezoně potvrzuje, že v současnosti nemá ve sprintu na 100 nebo 200 metrů konkurenci, a svojí pozici by měl potvrdit i v Moskvě. Situaci má o to jednodušší, že na světovém šampionátu budou chybět jeho největší soupeři. Tyson Gay a Asafa Powell mají zastavenou činnost kvůli užívání dopingu a obhájce titul na stovce a Boltův krajan Blake zase laboruje se zraněním nohy.

Hlavním soupeřem Bolta tak budou nejpravděpodobněji pouze časomíra anebo vlastní start, kvůli kterému byl ve finále stovky na mistrovství v roce 2011 v Tegu diskvalifikován. Jamajčan však prozradil, že se z této nepříjemné zkušenosti poučil a nehodlá ji zopakovat. "Už na to nemyslím. Tenkrát to bylo velké zklamání, protože při dobrém startu bych měl na zlato. Ale už je to za mnou, poučil jsem se a zapomněl na to. Teď se soustředím jen na Moskvu," řekl Bolt.

Šestadvacetiletý jamajský fenomén, jenž se představí i ve štafetě na 4x100 metrů, má kromě vítězství i další velké plány. Z moskevského šampionátu by rád udělal vlastní one man show. Chce vylepšit vlastní světové rekordy na obou tratích a zejména ten na dvoustovce ho láká nejvíc. "Ten rekord bych hrozně moc rád jednou znovu zlomil. Chtěl bych zkusit, zda je možné dostat ho pod 19 vteřin, to by bylo něco výjimečného," prozradil Bolt, který již na mistrovstvích získal celkově pět zlatých a dvě stříbrné.

Potvrdí Hejnová životní formu?

Osm závodů, osm vítězství, dvakrát vylepšený český rekord. Málokterý atlet odjíždí do Moskvy s lepší bilancí a formou než česká královna čtyřstovky překážek Zuzana Hejnová. Šestadvacetiletá běžkyně letos soupeřkám nedává sebemenší šanci a s časem 53,07 vévodí světovým tabulkám. Díky tomu bude v Moskvě obrovskou favoritkou na zisk nejcennějšího kovu, což si sama uvědomuje. "Moje ambice nemohou být nižší než přivézt medaili. Budu se pokoušet vybojovat tu zlatou," řekla Hejnová.

Jediné, co mluví proti největší hvězdě české výpravy, je její bilance na velkých světových akcích, která se dá bez ostychu označit za bramborovou. Hejnová totiž v posledních letech odjela hned čtyřikrát na velkou akci v pozici jedné z favoritek a třikrát z toho bylo čtvrté místo. Bramborové prokletí se jí povedlo prolomit pouze na olympiádě, kde slavila bronz. Hejnová však věří, že tato situace nenastane a soupeřkám ukáže záda.

Je nám líto, video expirovalo.
Hejnová před startem MS

Největšími konkurentkami Hejnové v boji o mistrovský titul by měly být domácí Rusky, obhájkyně titulu Američanka Demusová a Britka Shakesová-Draytonová. Nad formou domácích závodnic a stříbrné medailistky z Londýna Demusové však visí velký otazník, a tak Hejnová vidí největší konkurenci právě v Shakesove-Draytonové.

Veselý má jasný cíl: zlato

Barbora Špotáková se po mateřské dovolené teprve pomalu vrací k tréninku, ale i tak bude mít Česká republika v Moskvě horké želízko na medaili i v oštěpařském sektoru. A to podobně jako v případě Hejnové rovnou na zlatou. O ničem jiném také oštěpař Vítězslav Veselý ani neuvažuje. Třicetiletý Čech v téhle sezoně hází ve výborné formě, když pět z deseti nejdelších hodů sezony patří právě jemu a suverénně vede bodování elitní Diamantové ligy.

Veselý donedávna držel i nejdelší hod celé sezony, ale tento primát mu uzmul výkonem 88,84 z domácího šampionátu jeden ze spolufavoritů domácí Rus Dmitrij Tarabin. Silnou trojici favoritů na zisk cenných kovů uzavírá legendární Fin Tero Pitkämäki, jenž je ve světových tabulkách jen těsně za českým atletem. Úřadující mistr Evropy z roku 2012 Veselý si však nemyslí, že by to byl pouze jejich souboj. "Je to zajímavě rozehrané, ale může do toho promluvit víc lidí, rozhodně se tím nenechám rozhodit," řekl.

Podívejte se na podrobný program MS! (//sport/ms-v-atletice/237394-program-ms-v-atletice/)

Veselého přípravu na mistrovství v posledních dnech poněkud zbrzdilo zranění, díky kterému musel poupravit tréninkové dávky, ale nemělo by se jednat o nic vážného. Jeden z favoritů by tak měl být perfektně připraven. "Letos je na tom nejlíp, co kdy byl. I když udělá chybu, je schopný házet daleko," řekl o formě svého svěřence trenér a světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný.

Dasvidania, královno Jeleno

Moskevský šampionát zažije i jedno velké loučení. Před domácími tribunami dá sbohem bohaté sportovní kariéře nejlepší tyčkařka historie Jelena Isinbajevová. Jednatřicetiletá Ruska sice dlouho zvažovala, že by si kariéru natáhla až do Ria 2016, ale nakonec se rozhodla symbolicky skončit tam, kde to všechno začalo. V roce 1998 totiž v Moskvě vyhrála první mezinárodní závod, když triumfovala na světových hrách mládeže.

Světová rekordmanka, která jako jediná žena historie přeskočila hranici pěti metrů, by chtěla i loučení ozdobit zlatou barvou, ale doby, kdy začínala na výškách, na nichž soupeřky končily, jsou ty tam. V letošních tabulkách je až třetí s výkonem 478 cm a na Kubánku Silvovou ztrácí v žebříčku dvanáct centimetrů. Faktem však zůstává, že atletickou královnu poženou davy domácích fanoušků a Isinbajevová se jim bude chtít odměnit.

Překoná ukrajinská kometa Bondarenko rekord legendárního Sotomayora?

Před několika dny uběhlo přesně dvacet let od doby, kdy legendární Kubánec Javier Sotomayor vytvořil světový rekord 245 cm ve skoku do výšky. Od té doby se již nespočet atletů snažil tuto magickou hranici překonat, ale až nyní přišel skokan, který má všechny předpoklady k tomu, aby se stal vyvoleným. Třiadvacetiletý Ukrajinec Bohdan Bondarenko v této sezoně vylétl jako kometa a drtí soupeře ve velkém stylu a svojí dominanci by chtěl prokázat i v Moskvě, která se možná dočká historického momentu.

Bohdan Bondarenko
zdroj: AP autor: Laurent Gillieron

Juniorských mistr světa z roku 2008 má totiž v plánu mistrovství nejen vyhrát, ale chce k titulu přidat i rekord. "Citím, že ho v Moskvě zdolám," řekl Bondarenko v červenci, kdy na mítinku Diamantové ligy v Londýně skočil 241 cm a zařadil se v historických tabulkách na třetí místo.

Avšak jsou i jiní, kteří by rádi titul z moskevského šampionátu uzmuli do vlastních rukou, a to právem. Katařan Mutaz Essa Barshim je totiž v letošních tabulkách jen centimetr za mladým Ukrajincem. Do boje o nejcennější kov by mohl zasáhnout i Američan Erik Kynard, jenž byl v Londýně druhý, a letos má skočených 237 cm.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články