Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Po prvním pokusu byl dole, pak se zvedl. Melich vybojoval životní bronz

Moskva - Plán byl jasný, Lukáš Melich měl prvním pokusem zastrašit soupeře a vykročit rázně k zisku medaile z mistrovství světa. Jenže to bylo přesně obráceně. Český kladivář úvodní hod zpackal, naopak Polák Pawel Fajdek a Maďar Krisztián Pars přehodili hned na začátek 80 metrů a české medailové naději bylo jasné, že to nebude snadný závod. Přesto se dokázal přes dramatickou situaci přenést a jako první kladivář v české historii má medaili ze světového šampionátu.

Lukáš Melich
zdroj: Getty Images autor: Cameron Spencer

"Nebylo to nic jednoduchého. Ten první pokus byl katastrofální, hodně jsem si to s tím zkomplikoval," přiznal dvaatřicetiletý Melich po zisku své vůbec první velké medaile v devatenáctileté kariéře. Naštěstí se dokázal chytit druhým pokusem. "To jsem si říkal, že by mohlo stačit na finálovou osmičku a že budu bojovat dál," popsal kritické chvíle. "Naštěstí třetí pokus se povedl," komentoval svůj nejdelší hod. Před ním mu ale vůbec do smíchu nebylo.

Lukáš Melich:

"Věděl jsem, že musím házet pořád stejně, že se nic neděje. Ještě jsem měl další dva pokusy, jelo se dál. Musíte to hodit za hlavu a koukat se dopředu, nehloubat se v tom. S tím, co je za mnou, už nic neudělám. Naštěstí jsem se z toho pokusu poučil, byl sice dobře najetý, ale v druhé otočce jsem to zpackal."

Vítr z plachet všem vzal mladík Fajdek, který si hned prvním hodem vytvořil o více než půl metru osobní rekord a výkon 81,97 metru je zároveň letos nejdelší na světě. "Pars mu nebyl schopen odpovědět," řekl Melich o předchozím lídrovi tabulek. "Ten z toho byl tak vyjukaný, že věděl, že na tohle bude těžko odpovídat. Fajdek si tím prvním pokusem vlastně zajistil titul. Nejen tím, že to bylo nejdál, ale i tím, že překvapil ostatní. Já jsem to pokazil, bohužel, ale dobře to dopadlo," uvedl Melich.

I když se dostal na stupně vítězů, moc dobře věděl, že zdaleka nemá vyhráno. "Člověk si to samozřejmě moc neužije, pořád se musí soustředit a koukat na sebe. Do posledního pokusu jsem neměl absolutně nic jistého. Bylo tam pár zkušenějších borců, počítal jsem s tím, že mě mohou ještě přehodit," přiznal. I proto ležel často na dráze, přes hlavu měl ručník. "Člověk se snaží zabrat sám do sebe, nevnímat okolí," vysvětlil.

Žádný ze soupeřů už však dál nehodil, v poslední sérii ale ještě Melicha ohrozil Primož Kozmus. Kladivo z jeho ruky nejspíš doletělo dál, než byl Melichův výkon, Slovinec ale přešlápl. "Nekoukal jsem se na to. Ale je pravda, že se mi pak ulevilo," připustil Melich. Tím pro něj závod ale neskončil. "Chtěl jsem ještě potrápit Parse, snažil jsem se koncentrovat. Ale člověka to potěší, že může házet s pocitem jistého medailisty," usmál se.

Protože získal svoji vůbec první velkou medaili, pořádně se zaradoval, když odešel po posledním pokusu z klece. "Jsem za ni hrozně rád, je za ní kus práce," podotkl. Přesto nijak nekřepčil, cestou ze stadionu si jen prohlédl stupně vítězů, na které v úterý vystoupí. A oslava? "Dneska přijeli trenéři koulařů, tak uvidíme," culil se. "A jestli se mnou chcete mluvit i zítra, tak odpoledne, prosím," dodal se smíchem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články