Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Osmistovkař Symmonds se postavil za homosexuály, věnoval jim svoje stříbro

Moskva – Medaili z atletického šampionátu v Moskvě věnuji gayům a lesbám. Takovou zprávu vyslal do světa vicemistr světa v běhu na 800 metrů Nick Symmonds z USA. Učinil tak na protest proti nedávno přijatému ruskému zákonu o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží. Červnový podpis zákona prezidentem Vladimirem Putinem vyvolal zejména v západních zemích a v řadě světových organizací nevoli.

Nick Symmonds
zdroj: Getty Images autor: Mark Kolbe

"Je jedno, jestli jsi teplej, hetero, černej nebo bílej. Všichni si zasloužíme stejná práva," řekl devětadvacetiletý Symmonds. "Tuto zemi respektuji, ale s jejími pravidly nesouhlasím," dodal atlet, který za své výroky sklidil z různých stran pochvalu prostřednictvím Twitteru.

Symmonds se stal patrně prvním sportovcem, který otevřeně zákon kritizoval. Už v minulých dnech ale například Mezinárodní olympijský výbor MOV či fotbalová federace FIFA požádaly s ohledem na chystané velké akce v podobě zimní olympiády a fotbalového MS Rusko o vysvětlení homofobního zákona. Ten pod trestem vysoké pokuty, vězení a v případě cizinců i vyhoštění zakazuje propagaci "netradiční sexuální orientace" mezi nezletilci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články