Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Záruba: Letošní MS? Ne krok, ale skok v pojetí atletiky v České televizi

Londýn – Spojení Robert Záruba a atletika se po více než dvaceti letech opět obnovilo. Tedy alespoň během mistrovství světa. Právě šéfkomentátor ČT sport je totiž průvodce studiem v Londýně, kde mu v rolích expertek zdatně sekundují bývalé atletky Šárka Kašpárková a Lída Formanová. Z atmosféry na olympijském stadionu je nadšený. "Je to opravdu zážitek," říká Záruba a líčí, proč je letošní vysílání České televize v mnoha ohledech přelomové.

Šéfkomentátor ČT sport Robert Záruba
zdroj: ČT sport

"Atmosféra je pekelně dobrá, Londýn je tímhle vyhlášený. Zažil jsem to už při olympijských hrách, kdy jsem měl jeden volný půlden. Šel jsem se podívat na atletiku a byl to večer, ve kterém Zuzana Hejnová získala bronzovou medaili, Usain Bolt běžel dvoustovku a oštěpaři házeli výborně v kvalifikaci. Takže už jsem na to byl trochu připravený. Ale to jsem seděl na komentátorském stanovišti," říká Záruba.

Tentokrát je však průvodcem studia České televize. "A to je na stadionu podstatně výš, těsně pod vrchní úrovní haly. Atmosféra tam doléhá jako jeden obrovský proud emocí," popisuje.

Letos poprvé je navíc vysílání z MS unikátní z mnoha ohledů. "Máme k dispozici přenosový vůz, kde jsou trasy ze všech disciplín. My si je sami stříháme a režisér Jan Celner tak nabízí divákům tím pádem maximum českých pokusů, detailů," líčí Záruba.

Česká televize má v britské metropoli i vlastní kameru. "Ta má dost daleký dohled a nabízí detaily závodníků v momentě, kdy vůbec nejsou objekty zájmu režiséra mezinárodního přenosu. Pro české publikum je to naprosto unikátní, svým způsobem přelomové mistrovství světa, protože si vlastně vyrábíme svůj vlastní český přenos."

Náročná akce? Bezesporu. Záruba se ale s týmem ČT do těžkých úkolů pouští s cílem nabídnout něco nového. "A tohle není krok, ale skok v pojetí atletiky pro českého diváka. Samozřejmě nevynecháváme ani pokusy ostatních závodníků, a když to porovnáváme občas s mezinárodním signálem, stane se, že tam těch pokusů dáme víc, např. z trojskoků. Je to novinka, která drží diváky ve hře."

Olympijský stadion v Londýně
zdroj: AP autor: Tim Ireland

Ve studiu se potkává s mistryněmi světa Kašpárkovou a Formanovou, které vysíláním spolu se Zárubou provází. "Kdybych to měl připodobnit, tak jsou jeho hospodyněmi. Díky nim je to vysílání útulné, příjemné, vnitřně bohaté. Obě prožily s atletikou strašně moc a jsou v tomhle novém náhledu strašně šikovné," chválí.

Sám Záruba s atletikou před lety lehce koketoval. "Když končil vynikající komentátor Tomáš Jungwirth, tak jsem měl nabídku atletiku dělat. Chvilku jsem se tomu věnoval, ale pak jsem usoudil, že spojení dělat jako první komentátor hokej a atletiku by nedělalo dobrotu," říká. K atletice se ale vrací vždy na olympijských hrách. "Protože je to během Her sport číslo jedna," dodává Záruba.

V Londýně ale nekomentuje. "Výborně to dělají Michal Dusík, David Lukšů a Tomáš Klement a neuvěřitelnou práci odvádí Žaneta Peřinová. Já vím, že ji diváci občas vyčítají trochu obecnější otázky, ale nikdo si neumí představit, jak těžké je dostat se ke sportovcům v mix-zóně, resp. jak moc si sportovci vybírají, komu rozhovor dají a komu ne. A ona má v tomhle obrovskou úspěšnost včetně největších světových es."

Záruba je rád, že mohl během desetidenní velké atletické akce přivítat ve studiu například Colina Jacksona, Luvo Manyongu, Barboru Špotákovou, Zuzanu Hejnovou. "A možná největší překvapení pro všechny: Kateřinu Šafránkovou. Její příběh mě oslovil a možná i dojal mnoho diváků. V tom rozhovoru projevila tolik druhů emocí a zároveň působila tak přirozeně, že to muselo v tom někdy kašírovaném televizním prostředí diváky opravdu zasáhnout," je přesvědčen Záruba.

Atleti podle něj obecně patří k velmi příjemným hostům. "Není problém se s nimi domluvit, není problém se jich zeptat tak, abychom jen ťukli, a oni jsou hned sami aktivně schopni mluvit o tom, co prožili na atletickém oválu."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články