Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vrcholový sport a peníze: Jak naložit s olympijskými areály a jak dopadne Londýn?

Londýnské mistrovství světa v atletice obrací pozornost k bývalému olympijskému areálu. Britská metropole si zatím nevede špatně, ale Rio či Athény přinesly katastrofu. Kam míří velké sportovní podniky a jak efektivně využít rozsáhlá sportoviště či olympijské vesnice?

Před pěti lety to byla velká sláva. 27. července 2012 slavil Londýn zahájení olympijských her s příslibem, že nový areál vybudovaný v chudé čtvrti Stratford nedopadne jako ten v Athénách - opuštěný a chátrající.

A skutečně - londýnský areál po prodeji soukromému investorovi žije dál, jenže ne podle představ města. Původní ubytování pro sportovce mělo po ukončení Her sloužit jako sociální byty pro tamní obyvatele. Cílem bylo vytvořit 61 tisíc bytů v této oblasti do roku 2020.

"Podle posledních odhadů jsme pod hranicí šest tisíc. Byty se stále budují, otázkou ale je, kdo si je může dovolit," komentuje londýnská zastupitelka Sian Berryová rostoucí ceny bydlení v dané oblasti. Panorama Stratfordu se změnilo. V kdysi industriální zóně vyrostly špičkové sportovní areály, rozsáhlá nákupní centra a luxusní výškové budovy. Z původně chudé části Londýna se pomalu stává vyhledávané místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Příliš dobrodružné sportovní podniky + rozhovor s V. Drbohlavem

Pořádající města se každé čtyři roky snaží výstavbou olympijského areálu včetně ubytování pro sportovce naplnit očekávání a minimálně se vyrovnat dějišti předchozích Her. "Pochopitelně tam je pokaždé snaha obstát. Na druhou stranu ty největší zrůdnosti už trošičku pomíjejí. Koncepce olympijských parků, se kterou přišli v roce 2000 Australané a která se velice osvědčila v Sydney, byla zneužita v Athénách," popsal budování olympijských sportovišť redaktor a komentátor České televize Vladimír Drbohlav. 

Ideální využití sportovního areálu neproběhlo ani po letních olympijských hrách v Pekingu, přesto se uplatnění prostor našlo. "Tam je zachránilo to, že řadu sportovišť dali do areálu vysokoškolských kolejí, takže ty stavby jsou využívané. Problém je, že ten olympijský a velký sportovní byznys se touží přelévat do velkých měst," řekl Drbohlav. 

Podmínky v Sydney a v Athénách jsou pro běžného občana nesrovnatelné

Jedním ze znovuobnovených areálů je například dějiště olympijských her v Mnichově. Využití rozlehlých prostor i po velkém sportovním svátku ale významně záleží na socioekonomické sféře jednotlivých měst. "Hodně to závisí na celkovém způsobu života a také na podmínkách, které jsou nesrovnatelné třeba v Sydney a v Athénách, pokud jde o život běžného občana. To znamená - na co má Australan peníze a jakou má možnost si volný čas užít, tak to by Řek ještě v období krize v životě nemohl uskutečnit. Na to doplatily i dobře myšlené a perfektně technicky provedené projekty," vysvětlil Drbohlav. 

Při konání zimních olympijských her bývá kamenem úrazu dostupnost a vzdálenost jednotlivých sportovišť od dalších areálů či ubytování sportovců. "Teď se hodně hovoří o zimních olympijských hrách v Pekingu. Působí to jako šok. Jenže Číňanům se podařilo v relativně dostupné vzdálenosti najít trasy pro alpské lyžování. Díky vlakům s mimořádnou rychlostí se areál přiblíží tak, že bude dostupný s ubytováním v Pekingu," popsal Drbohlav základní problémy při výstavbě areálů pro zimní olympiádu.

Přesto mají i perfektně dotažené projekty mezery, jednou z nich je podle Drbohlava i televizní zázemí pro následující Hry v Pchjongčchangu. "Projekty samy o sobě by měly být nastaveny nejen pro tu absolutní sportovní špičku, ale měly by být právě nastaveny na to, na co se neustále odkazují – na určitou dostupnost a určitý zdravý rozum. Jenomže v Koreji se postaví mezinárodní rozhlasové a televizní středisko uprostřed hor. Natahají se tam kabely a technické zařízení, aby to bylo používané společně s paralympiádou pouze dva měsíce. A potom se uprostřed hor tohle extra specializované zařízení zbourá," poukázal redaktor České televize na neefektivnost tohoto řešení. 

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články