Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Vrabcová zaběhla životní maraton. Zimní olympiáda? Spíš už jen letní

Londýn – Olympijský sen už si splnila načtyřikráte. Z lyžařky se definitivně stala běžkyní a loni v Riu si libovala poprvé na olympijských maratonských tratích. Letos zažila premiéru na atletickém mistrovství světa. A jakou. Čtrnácté místo? A v osobním rekordu? To by po problémech v přípravě vůbec nečekala. Proto už asi definitivně zůstane u běžeckých treter a lyže nechá ležet ladem. Pátá olympijská zkušenost, ta korejská, se tedy odkládá.

Maraton žen na MS v atletice
zdroj: Reuters

"Chtěla jsem zkusit zimní olympiádu, ale vzhledem k mistrovství světa a newyorskému maratonu to nechám a zůstanu jen na silnici. To je asi to, pro co jsem se narodila," prohlásila po vydařeném vystoupení Vrabcová-Nývltová.

Den D: 6. srpna 2017. Vše v letošní sezoně podřídila výsledku v Londýně.

Na Hrách v Riu skončila před rokem celkově šestadvacátá a s časem 2:33:51 byla desátou nejrychlejší Evropankou.

Tentokráte první výkon pod lákavou hranicí dvou a půl hodiny – 2:29:56. Jen čtyři běžkyně z více než devadesáti dokázaly vylepšit osobní maximum. Byla druhou nejlepší Evropankou. O osm sekund ji předčila jen domácí Charlotte Purduová. Češka se ale na soupeřku hněvat nemusela, naopak. "Posledních deset kilometrů mě odtáhla a navíc je to Britka, takže ve skvělé atmosféře," přiblížila Vrabcová-Nývltová.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrabcová-Nývltová: Jsem nadmíru spokojená

Maraton po roční odmlce byl pro ni nepopsanou stránkou s velkým otazníkem. Výsledek byl nad očekávání. Hodiny na rotopedu se osvědčily.

Vrabcová-Nývltová se v teplém a britsky větrném počasí téměř do poloviny trati v srdci Londýna držela ve vedoucí skupině, ale pak na ni tempo bylo přece jen příliš rychlé. "První polovina byla úplně v pohodě, až mě překvapilo, jak se běží pomalu. Na dvacátém kilometru zrychlily a já na to neuměla reagovat. Tuhle reakci ještě nemám, ale je to stimul, co zlepšovat v tréninku," řekla usměvavá jednatřicetiletá vytrvalkyně.

Neběželo se ale stále kdovíjak rychle, ztráta narůstala jen pomalu a bývalá lyžařka proběhla cílem necelé tři minuty za vítěznou Rose Chelimovou z Bahrajnu. Ve srovnání s olympijským maratonem v Riu de Janeiro si polepšila o dvanáct míst.

Sezona ne zrovna ideální

Limit si zaběhla už loni a letos ho potvrdila skvělým výkonem na neapolském půlmaratonu. (1:11:54). Čas ještě o devět sekund vylepšila v dubnu v Praze. Jenže potom přišly zdravotní komplikace a delší výpadek. K závodům se vrátila až v květnu.

V červnu v New Yorku si spravila chuť čtvrtou nejrychlejší desítkou v životě, o pár týdnů později vylepšila traťový rekord olomouckého půlmaratonu. Před týdnem ovládla desetikilometrovou trať v Berlíně.

O chronickém zánětu v noze stále ví a musela si dávat pozor. Tři týdny na rekonvalescenci by měly stačit. "Nezhoršilo se to, vydrželo to a není to nic, co by mě mělo do budoucna omezovat," ujistila česká reprezentantka.

Vrabcovou-Nývltovou teď čeká pražská Grand Prix, ústecký půlmaraton, běh Běchovice-Praha a pak další z vrcholů – newyorský maraton, na který dostala pozvánku. V nejbližší době to bude ale destinace ze všech nejoblíbenější – dovolená na Costa Brava.

A co za tři roky olympijské hry v Tokiu? "Nikdy neříkej nikdy," zní jasný vzkaz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články