Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vadlejch nabral směr Londýn s cílem vylepšit si osobní rekord

Praha - S ambicí pokořit osobní maximum 88,02 metru odletěl oštěpař Jakub Vadlejch do Londýna, kde probíhá atletické mistrovství světa. Věří, že pokud se mu to podaří, dostane se do nejlepší pětice a možná zaútočí na medaili. "Kdybych hodil nejlepší výkon sezony a osobní rekord, bylo by to skvělé," řekl Vadlejch.

Jakub Vadlejch
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

V letošních světových tabulkách patří českému reprezentantovi šesté místo. Lepší jsou Němci Johannes Vetter - Thomas Röhler - Andreas Hofmann, Tero Pitkämäki z Finska a Marcin Krukowski z Polska.

"Favorité budou určitě Němci. Mají hozeno kolem 94 metrů, ale oštěp je o maličkostech a může se stát cokoli," prohlásil šestadvacetiletý člen pražské Dukly. "Mám letos spoustu vyrovnaných výkonů. Doufám, že jsme formu připravili co nejlépe na ten správný den a že to v Londýně prodám," dodal.

Za klíčový moment soutěže považuje kvalifikaci, kterou už dvakrát na MS neprošel. "Bude to nápor na nervy. Nechci říct, že 83 metrů bych měl hodit, ale asi jo, protože jsem to letos už mnohokrát hodil. Věřím si a moc se těším. Nervozita je, ale ta pozitivní," řekl Vadlejch.

Je nám líto, video expirovalo.
Vadlejch: Vím o tom, že můžu házet daleko

Pomoci by mu měla i atmosféra na olympijském stadionu. "Pokud to člověka nesváže, tak ho atmosféra žene dopředu a posouvá výkony ještě někam jinam. Sice se pak hůře uslyšíme s trenérem, ale dorozumívat se dokážeme i rukama, nohama. A navíc si můžeme poradit i s klukama. Je super, že tam budeme ve čtyřech. To je plus oproti tomu, kdybych tam byl sám," připomněl Vadlejch, že spolu s ním budou o londýnský úspěch usilovat i mistr světa z roku 2013 Vítězslav Veselý, dále Jaroslav Jílek a Petr Frydrych.

Společně by rádi vybojovali alespoň jednu medaili i proto, že letos se budou cenné kovy udělovat poprvé také trenérům. Dostat by ji proto mohl i jejich kouč Jan Železný, který by mohl rozšířit svou sbírku čtyř olympijských medailí a pěti z mistrovství světa.

"Bylo by to dokonalé. Má čtyři lidi na mistrovství světa, což je asi poprvé v historii České republiky. Bylo by to zadostiučinění za to, co nám dává a co pro to obětuje," dodal Vadlejch.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články