Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Ukázalo mi to, že patřím do špičky. Holuša komentoval patnáctistovku, kde sahal po medaili

Londýn – Běžec Jakub Holuša měl po vyvrcholení závodu na 1500 m rozporuplné pocity. Na jednu stranu byl za páté místo rád, jenže také věděl, že k medaili chyběl jen kousíček. "Vím, že na to byly možnosti. Takové výkony bych měl podávat pokaždé," řekl k velmi rychlému finále, které opanovali Elijaho Motonei Manangoi (3:33.62) a o 38 setin horší Timothy Cheriuyot z Keni.

Jakub Holuša po finále běhu na 1500 m
zdroj: ČTK/AP

"Včera bych to bral všemi dvaceti, dnes jsem malinko zklamanej. Každý den je jiný, bylo to ohromně těžké," řekl Holuša.

Už v prvním, prudce rozběhnutém kole, si Holuša říkal, že bude po něm. "A pak najednou sprint na 1300 metrů. Keňani za to neskutečným způsobem vzali. Snažil jsem se udržet, co to dá, říkal jsem si, že budou ztrácet síly. Bohužel chybělo málo, kousek," uvedl Holuša, který doběhl v čase 3:34.89, a na bronz mu tak chybělo 36 setin sekundy. "Je to třetí běh v krátké době. Náročný," dodal.

Mrzelo ho, že se nedržel s Keňany vepředu. "Člověk se pak víc motivuje, hlava bojuje. Takhle tam byla díra. Makal jsem až do konce, ale bohužel," prohlásil. Za páté místo je ale šťastný: "Kdo by to čekal, je to obrovský úspěch. Nebudeme smutnit."

Keňa ho ale překvapila. "Je to nejrychlejší možné finále 1500 metrů od Al-Karúdže (čtyřnásobný marocký mistr světa, pozn. red.), který běhal 800 metrů sám. Tohle bylo něco podobného. Opravdu se takhle rychle dlouho ve finále neběželo. Možná jsem je vystrašil v prvních dvou kolech, tak do toho kopli," smál se Holuša s poukazem na povedený rozběh i následné semifinále.

Trojnásobný světový šampion Asbel Kiprop skončil až devátý, naopak před Holušu se dostali dva Evropané - Nor Filip Ingebrigtsen a Španěl Adel Mechaal.

Holuša je rád, že jeho umístění je známkou dobré přípravy. "Je vidět, že to děláme s trenérem dobře. Rozhodně nehodlám končit, nejsem ani v poslední třetině kariéry, pořád je co dokazovat, pořád jsou k lámání různé rekordy. Tohle mi dokazuje, že patřím do absolutní světové špičky, a motivuje mě to dál a dál."

Jakub Holuša
zdroj: REUTERS autor: Lucy Nicholson

Byl nadšený z atmosféry, která na olympijském stadionu v Londýně poslední den mistrovství světa panovala. "Jedna z nejlepších, co jsem kdy zažil, neskutečný. Moc děkuju publiku, protože to je zážitek," přiznal Holuša s tím, že výsledek mu nejspíš dojde až za několik dní.

Do příští sezony si možná přichystá i novinku. "Je to taková malinká myšlenka v hlavě. Mo Farah odchází z dráhy, tak na 5000 m trati nebude jeden z favoritů. Tam bude všechno otevřený. Malinko uvažuju, že bych si k 1500 m mohl přidat i pětku." Rozhodne se prý na jaře a na mistrovství Evropy by si přidal i druhou trať. "S mými schopnostmi je možný všechno," prohlásil sebevědomě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články