Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Stodesítka splněných přání. Slaví Jamajka i "neutrálové"

Londýn – Jamajka se konečně dočkala. Nejkratší mužská trať s překážkami a Omar McLeod nejrychlejším skokanem. Ale dočkalo se i "Neutrálno". Na stříbrné pozici skončil Sergej Šubenkov, Rus startující pod neutrální vlajkou. Překvapením byl bronz pro Maďara Balázse Bajiho. Světový rekordman Merritt skončil sice pátý, přesto se cítí jako vítěz.

Omar McLeod (vlevo) si podmanil závod na 110 metrů překážek
zdroj: AP autor: Martin Meissner

Po olympijských hrách složil McLeod další přesložitou zkoušku. Čas 13:04 sice není oslňující, ale to dychtivé fanoušky z Karibiku nerozzlobí. Zatímco Usain Bolt ani Elaine Thompsonová neuspěli, McLeod vše napravil.

Sebevědomý Jamajčan si nekladl před šampionátem malé cíle. Letos předvedl na domácím šampionátu v Kingstonu výkon 12,90 a jeho úmysly byly smělé. Nejen světový titul, ale také světový rekord. "Jdu po tom. Nedokázal jsem to na jamajském šampionátu, ale porvu se o to příště," vyhlásil v červnu. Co na tom, že to tentokráte nevyšlo.

"Usaine, tohle je pro tebe," věnoval vítězství Boltovi šťastný vítěz po doběhu v hloučku jamajských příznivců. McLeod cítil velký tlak. "Bylo to něco úplně jiného než minulý rok (v Riu), když vítězil Usain a Elaine," popsal. "Opravdu jsem se moc chtěl prosadit."

Je nám líto, video expirovalo.
Finále mužského sprintu na 110 metrů překážek

Současný rekordman Američan Aries Merritt doběhl "až" pátý. Uvozovky u slova až jsou namístě. Pro Merritta po vleklých zdravotních problémech a transplantaci ledviny je už samotná účast ve finále MS velkou satisfakcí.

"Chutná to jako vítězství. Už jsem si ani nemyslel, že budu ještě běhat, takže účast v tomhle finále je požehnání," prohlásil.

"Na barvě dresu nezáleží"

Šubenkov, obhájce titulu z Pekingu, se radoval ze stříbra. První medaile pro zemi bílé vlajky. Na světovém šampionátu je 19 takových sportovců. Nezávodí v národních barvách, zapovězena je jakákoli národní symbolika. I proto Šubenkov ihned po závodě zamířil mezi novináře. Ani myšlenka na obvyklé radostné kolečko.

V rozhovorech nezmiňoval Rusko. Vzpomněl však své město, přátele, rodinu. "Hodně lidí u nás doma, a to jsou čtyři nebo pět ráno, nespí. Odpovídají na telefonáty a gratulace. Hodně to pro ně znamená, znamená to hodně pro mou rodinu, pro všechny lidi v mé zemi, kteří mě sledují a podporují mě. To je vše. Na barvě dresu nezáleží," prohlásil Šubenkov.

A konečně nenápadný maďarský atlet. Baji jen těžko hledal slova. "Bronz nad očekávání, sen se stal skutečností," pronesl patnáctinásobný maďarský šampion.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články