Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Šokoval všechny až na sebe. Byl jsem ve formě a teď chci zlato z Her, řekl Gulijev

Londýn – Skoro vůbec se o něm nemluvilo. Všichni upírali pozornost na Jihoafričana Waydea van Niekerka, jenž se podle předpokladů měl stát nástupcem Usaina Bolta na trůnu světového šampiona v závodě na 200 metrů. Jenže Rami Gulijev se postaral o velké překvapení, když jako první proťal cílovou pásku. Turecký atlet prý o svých šancích na zlato nikdy nepochyboval a teď má políčeno na olympiádu.

Slavící Ramil Gulijev
zdroj: ČTK/AP/ autor: Tim Ireland

Bolt na světových šampionátech kraloval dvoustovce od roku 2009, ale v Londýně na ní nestartoval. Jeho nečekaným nástupcem se stal sedmadvacetiletý rodák z Ázerbájdžánu, který ve čtvrtek vyhrál finále časem 20,09 a favorizovaného šampiona ze čtyřstovky Jihoafričana Waydea van Niekerka na druhém místě porazil o dvě setiny.

"Věděl jsem, že jsem doběhl mezi první trojkou, ale nebyl jsem si jistý, kolikátý přesně," řekl Gulijev. "Je to sen a dalším cílem je olympiáda. Doufám, že se to povede," dodal běžec, kterému jen pár okamžiků po finále telefonoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Gulijev si sice pro senzační zlato doběhl ve druhém nejpomalejším čase v historii mistrovství, ale už v mládí ukázal, že by se s ním mělo počítat. Juniorský světový rekord na dvoustovce sice patří Boltovi (19,93), ale druhý nejrychlejší čas po Jamajčanovi zaběhl právě on (20,04).

Je nám líto, video expirovalo.
Finále mužského sprintu na 200 m

Pak však kvůli tahanicím s tureckým občanstvím, které dostal v roce 2011 a svolení závodit za novou zemi o dva roky později, zmizel z očí. Výrazně na sebe poté upozornil až stříbrem na loňském mistrovství Evropy, kde však většina favoritů kvůli přípravě na olympiádu v Riu nestartovala. Letos na začátku srpna už ale ovládl dobře obsazený závod Diamantové ligy v Paříži.

Přesto byl Gulijev ve čtvrtek asi jediný, koho jeho triumf ve finále nepřekvapil. "Pro mě to není šok. Od začátku mistrovství jsem ukazoval, že jsem přijel ve skvělé formě. Navíc jsem v pravou chvíli dokázal předvést to nejlepší," prohlásil.

"Běžel jsem proti nejlepším na světě a rozhodně mi nevadilo, že pozornost je na nich. Možná příště budou všichni zase sledovat mě," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články