Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Rozhodly malé nuance. Bolí to, přiznal čtvrtý Staněk

Londýn – Měl vskutku solidně našlápnuto. Bronzové sudy však mohl po svém posledním vrhu na světovém šampionátu válet v koulařském sektoru Chorvat Stipe Žunič, a nikoli Tomáš Staněk. Chybělo pět centimetrů. Málo, ale přece jen ještě dost. Dva vrhy přes jednadvacet metrů nestačily. Staňka bramborové místo mrzelo, protože věděl, že mohl dosáhnout na víc. Nutno dodat. Byla to jedna z nejkvalitnějších koulařských soutěží v atletických dějinách. Sedm mužů překonalo 21,09 m a hned jedenáct finalistů přehodilo 20,79 m. Přímý přenos dnešního programu vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 19:10.

Tomáš Staněk
zdroj: Reuters

"Bolí to hodně a asi to ještě nějaký čas bolet bude," povzdechl si Staněk. Uvědomuje si, že čtvrté místo na MS tak špatné není. Horší je vědomí, že to mohlo být lepší. "Sám vím, na co jsem měl. Bolí to, když to neprodáte. Byly to malé nuance. Možná stačilo trochu zaklonit hlavu a bylo by to tam," popsal český rekordman.

"Pět centimetrů není nic. Jsem si jistý, že kdybych tu kouli jednou dostal na prsty, tak bych určitě hodil," zdůraznil Staněk. Jeho nejlepší pokus měřil 21,41 m.

Vrhalo se na jiném kruhu než v kvalifikaci, jinými koulemi. Staněk si ale stěžovat nechtěl. "Kruh byl malinko drsnější. Házelo se mi na něm dobře, jsem rád, že neklouzal," uvedl. "Byla to alchymie. Dal jsem si magnézko na kouli a na krk a uklouzla mi. Pak jsem si radši už nedával vůbec," popisoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejdelší finálový pokus a ohlasy Tomáše Staňka

Průběh finále vypadal nadějně. První vrh zajišťovací, poté zlepšení a útok na medailové příčky. Jenže to těsně nestačilo. Radoval se třetí Chorvat. Kvalifikační "vrh" na cíl, když Staněk překonal limit o jeden centimetr, zopakovat nedokázal.

Soustředil se na sebe. Těsnost souboje si připouštět nechtěl. Trápila ho technika. "Věděl jsem, že na takové metry se v kruhu nemůžu flákat, takže jsem to musel rozjíždět. Možná jsem to rozjížděl až moc rychle. Pak jsem tu kouli nepředběhl a nenajela mi na prsty. Vinou toho jsem se netrefil," přiblížil.

Jeden den odpočinku a pak zase zpátky k tréninku. Staňka čeka mítink ve Varšavě a pak návrat do Diamantové ligy. "Dřív jsem většinou nepostoupil z kvalifikace, i když jsem na to měl. Aspoň mám to čtvrté místo. Je to určitě motivace do další práce, abych házel stabilněji," řekl smířeně Staněk.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články