Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Před 25 lety slavil olympijské zlato, teď by Železný přál medaili svým svěřencům

Praha - Hned čtyři svěřence bude mít ve hře na mistrovství světa v Londýně Jan Železný, stále úřadující rekordman v hodu oštěpem. Do britské metropole přicestuje v roli trenéra přesně 25 let od svého olympijského triumfu na Hrách v Barceloně. "Byl to pro mě zlomový moment. Znamenalo to hodně moc. Pak jsem si začal věřit, že jsem byl od té doby několik let prakticky neporazitelný," vzpomínal Železný. 

Je nám líto, video expirovalo.
Uplynulo 25 let od Železného zlatého hodu v Barceloně

"Byl to tehdy v Barceloně asi jediný velký závod, na kterém jsem nepochyboval, že vyhraju. Fakt jsem si byl jistý, že zvítězím. Byl jsem tak nahoře a sebedůvěra byla tak obrovská, že jsem nepochyboval. To už se mi pak nikdy nestalo," prozradil.

"Ale že je to dnes přesně 25 let, to jsem netušil. Je to hezké, mám na to krásné vzpomínky, ale už je to opravdu strašně dávno. Já teď žiju jen mistrovstvím světa v Londýně," dodal trojnásobný olympijský šampion z let 1992, 1996 a 2000, trojnásobný mistr světa a světový rekordman.

Přál bych si, abychom přivezli medaili

Železný bude mít na šampionátu ve hře čtyři své svěřence - Vítězslava Veselého, Jaroslava Jílka, Petra Frydrycha a Vadlejcha, který je letos s výkonem 88,02 metru na šestém místě světových tabulek a může pomýšlet na medaili.

"Budu spokojený, když kluci odvedou výkon, na který mají. U nás se moc nenosí říkat, že přivezeme medaili, protože když se to nepovede, tak se nám to vrátí. Já bych si ale medaili přál, protože vím, že na to kluci mají," řekl Železný. "Bude to ale těžké, protože oštěpařská elita je strašně vyrovnaná a počítám, že to bude jeden z nejtěžších závodů v historii. A to se nesmí hodit málo. Za 85 metrů se medaile prostě nebere," dodal. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články