Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Nešel do toho naplno a vrhl kouli na cíl. Staněk se může těšit na finále

Londýn – Hlavně neudělat zbytečnou chybu, v klidu a v pohodě postoupit do finále. Povedlo se. Tomáš Staněk si změřil kvalifikační vzdálenost 20,75 m a trefil ji téměř přesně. Téměř profesorsky překonal limit o jeden centimetr a mohl ještě radit svému kolegovi Ladislavu Prášilovi. Tomu se ale postoupit nepodařilo. Přímý přenos finále sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz v neděli od 21:35.

Tomáš Staněk
zdroj: ČTK/AP

"Nešel jsem do toho naplno. Bál jsem se, abych nepřešlápl. I ta rozcvička byla taková, abych nemusel čekat na těch šestnáct lidí. Ještěže to tam padlo o ten centimetr, i když jsem se vůbec netrefil. Naštěstí je to tam," prohodil po úspěšné dopolední kvalifikaci Staněk. "Nebyl to ideální pokus, ale na ty se bude hrát ve finále," řekl s pokorou.

Přiznal, že ranní vstávání nemá rád. Od počátku ale působil soustředěně a dbal na každý detail. Kruh si pečlivě utřel ručníkem. "Stává se, když se rozjíždí, tak se drolí a teď tam poprašek byl, takže jsem si to radši vyprášil, aby nedošlo k nějakému nedopatření."

Šestadvacetiletý atlet letos pokořil dvaadvacetimetrovou hranici. Konkrétní cíle si před finále nedává, cítí však dobrou formu. "Myslím jen na to, abych se trefil. Pak z toho bude kvalitní umístění," uvedl Staněk.

Je nám líto, video expirovalo.
Úspěšný kvalifikační pokus koulaře Staňka a ohlasy

Někteří jeho soupeři se s tím nepárali. Novozélanďan Tomas Walsh si vytvořil vrhem dlouhým 22,14 rovnou své sezonní maximum. V žádné kvalifikaci se něco podobného ještě nikomu nepodařilo. Staňkův velký soupeř Němec David Storl si zapsal 21,41. Staněk ale pokusy kolegů moc nesledoval a soustředil se spíše na sebe.

Drobné problémy s tříslem by neměly hrát roli

Odpočinek, masáž a zítra na finále. Je třeba doléčit drobné bolístky. "Při prvním tréninku se kruh trochu drolil a ustřelilo to. Cítím trochu tříslo. Byl jsem u fyzioterapeuta, snažil se mi to povolit. Ještě to není ono, ale nemyslím, že mě to bude nějak extra omezovat," řekl český rekordman.

Nad Londýnem se ráno honily mraky a mírně sprchlo. Kruh byl vlhký, přesto z něho má Staněk dobrý pocit. "Drží. I když bude pršet, bude v pohodě. I teď byl mokrý a neklouzal," popsal.

Nahrávat by mu mohla i skvělá atletická atmosféra na stadionu. "Na finále se těším, protože kolik je tu už teď lidí, je neskutečné. Je vidět, že Britové atletice rozumí," podotkl šťastný kvalifikant.

Pouť světovým šampionátem naopak ukončil Ladislav Prášil. Nebyl spokojený se svou technikou. Pár vět po svém úspěšném pokusu s ním prohodil i Staněk. "Říkal jsem mu, ať to zrychlí, aby tam nespal." Nepovedlo se. Nejdále Prášil vrhl náčiní do vzdálenosti 20,04 a zůstal daleko za limitem i svými možnostmi.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články