Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mo to znovu dokázal. Jak slaví Britové zlato svého miláčka?

Londýn – První den MS – vyprodáno. Všichni domácí fanoušci čekají na jeden vrchol. Po více než třech hodinách přichází na řadu první finálová disciplína celého šampionátu. Vůbec ta nejdelší běžecká, kterou ovál snese. V rytmu kapely Franz Ferdinand přicházejí vytrvalečtí hrdinové na trať. Na deseti kilometrech favorit favoritů a domácí miláček – Mo Farah. Ovace vestoje.

Mo Farah
zdroj: ČTK/AP

Organizátoři udělali vše pro to, aby emoce byly vytočeny do maxima. Kromě kvalifikací tyčkařek a diskařů už patří olympijský stadion jen a jen Farahovi a jeho souputníkům.

Zvuková mexická vlna se nese stadionem. Kudy milovaný Mo probíhá, tam tribuny bouří.

Čtyřnásobný olympijský vítěz se nikam nežene, drží se ve středu početného pole. Intenzita povzbuzování nepomíjí. Naopak. Když se 15 kol před cílem dostává Farah blíž k čelu, decibelů valem přibývá.

Jedenáct kol před koncem se pole výrazněji trhá, usměvavý domácí hrdina si hledá místo uprostřed třináctihlavé skupiny. Už jen sedmkrát se projede kamera na kolejnici u cílové rovinky. Tempo se zvedá, vedoucí skupina natahuje, hlasivky domácích fanoušků nepolevují.

Už jen dva kilometry do cíle. Strojově a stále ukrutně rychle. Poslední dvě kola do cíle, Mo zvyšuje obrátky. Už se ho drží jen sedm statečných.

400, 300, 200… V cíli jako vždy. Rozpřažené ruce a široký úsměv. Mo to znovu dokázal.

Polibek na zem. První kroky nyní už šestinásobného světového šampiona míří za rodinou. Jeho žena Tania a tři děti. Všichni společně absolvují oslavné kolečko.

Mo Farah vítězí v závodě na 10 000 metrů
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

"Miluji vás všechny," řekne šťastný vítěz v prvním rozhovoru na ploše na adresu fantastického publika.

Medailový ceremoniál následuje téměř bezprostředně. Zůstali skoro všichni. Hymna nepotřebuje slov.

Už jen jeden závod na ovále. Příští sobotu Farah definitivně přejde k maratonu. Ale ještě mu zbývá maličkost. Orámovat zlatem domácí šampionát vítězstvím na pěti kilometrech.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články