Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Makwala druhou šanci využil dokonale a postoupil do finále dvoustovky

Londýn – Botswanský sprinter Isaac Makwala dostal druhou šanci a využil ji na sto procent. Před začátkem plánovaného středečního programu v Londýně běžel dodatečně rozběh dvoustovky. Sám ve větru a dešti prolétl tratí za 20,20. Ve večerním semifinále o šest setin svůj čas ještě vylepšil a kvalifikoval se do finále. Makwala musel kvůli nemoci vynechat finále na 400 metrů, lékaři mu alespoň na poslední chvíli povolili start na poloviční trati.

Isaac Makwala
zdroj: ČT4

"Vzhledem k tomu, že vypršela doba jeho karantény a lékařské vyšetření potvrdilo, že je zdravý, souhlasili jsme na základě našich platných pravidel s tím, že pokud splní kvalifikační čas, bude moci dnes večer běžet semifinále na 200 m," uvedli představitelé IAAF.

Makwala se potřeboval v rozběhu dostat pod čas 20,54. Londýnské publikum ho vřele uvítalo a hnalo po celou dobu jeho sólo běhu. Za cílovou čarou udělal botswanský atlet několik kliků na znamení, že je naprosto v pořádku.

Semifinále musel absolvovat v nepříjemné první dráze. Nejenže poloměr zatáčky není ideální, navíc v cílové rovince v ní tekla takřka řeka. Makwala se se vším dokázal vyrovnat a v jeho běhu ho porazil jen Američan Isiah Young.

Podivný případ

Makwalu postihla nevolnost při startu rozběhu závodu na 200 metrů. "Prostě jsem se pozvracel, to se u sportovců stává. Jinak mě nic nebylo. Řekli mi, že mám otravu jídlem, aniž by mě nechali vyšetřit," popisoval Makwala. 

Třicetiletý medailový kandidát byl jedním ze zhruba 30 sportovců, které v Londýně postihl takzvaný norovirus, způsobující žaludeční potíže. Ačkoli se už v úterý cítil zdravý, kvůli infekčnímu onemocnění mu IAAF neumožnila start ve finále čtvrtky a ochranka ho ani nepustila na stadion.

"Vůbec mě neposlouchali. Řekli mi: 'Nepoběžíš.' Tohle rozhodnutí není fér. Přijel jsem sem ve formě a měl jsem šanci získat medaili na 200 i 400 metrů," uvedl Makwala.

Wayde van Niekerk tak měl cestu k výhře na čtvrtce otevřenou. "Je mi ho líto, nejradši bych mu tu medaili dal. Mohl ji totiž vyhrát stejně tak jako já," prohlásil jihoafrický světový rekordman.

IAAF udělením dodatečné šance Makwalovi vyhověla žádosti Botswanské federace.

Makwala není první, kdo postoupil díky dodatečnému sólovému závodu. Totéž potkalo americkou štafetu žen na 4x100 m na olympijských hrách v Riu de Janeiro po úspěšném odvolání proti diskvalifikaci a Američanky pak došly až ke zlatým medailím.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články