Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Kratochvílová byla jako má druhá máma, vzpomíná dvojnásobná mistryně světa Formanová

Londýn – Kariéru už před deseti let pověsila na hřebík, u sportu však zůstala. Lída Formanová teď učí tělesnou výchovu na gymnáziu v Čáslavi, kde to má nejraději. Ostatně se tu potkala se svou trenérkou Jarmilou Kratochílovou. Dvojnásobná mistryně světa Formanová si navíc po dobu mistrovství světa v atletice vyzkoušela i úplně novou roli. Spolu se Šárkou Kašpárkovou je expertkou ČT sport. "Jsem ráda, že jsem tu nabídku dostala," přiznává.

Ilustrační foto

Do projektu České televize ji zlanařil komentátor a autor projektu MS v atletice Michal Dusík. "Byla to úžasná nabídka. Je to tady úplně senzační. Po delší době si zase světovou atletiku užívám naživo a snažím se to nějak okomentovat," říká Formanová s tím, že se snaží nabízet zákulisní pohled. "Nebo to, co mě napadne a co vidím. Samozřejmě jsem amatér a není to pro mě úplně jednoduché, ale třeba zase divákům něco přiblížíme jinak."

S vrcholovým sportem skončila v roce 2007, od té doby si podle svých slov chodí zaběhat už jen na pohodu. "Ani si už moc nenosím stopky. Raději jsem už na tribuně než na ploše," přiznává.

Přesto si neodpustila proběhnout se po londýnském Hyde Parku, kam se během šampionátu zašla podívat. "Viděla jsem nějakého běžce, tak jsem říkala, že když jsem v Hyde Parku, tak si musím zaběhat, ale nebyla jsem dobře oblečená, tak to byl spíš takový sranda běh," směje se.

PODÍVEJTE SE na záznam Facebooku Live s Ludmilou Formanovou:

Někdejší vynikající atletku vedla v minulosti Jarmila Kratochvílová a sama Formanová na tohle období moc ráda vzpomíná. "S Jarmilou jsem prožila dvacet let. Byla v podstatě jako má druhá máma. Za všechno jí moc děkuju. Jsme spolu neustále v kontaktu, vidíme se na stadionu v Čáslavi. Sleduju její svěřence a s atletikou jsme spojené dál," říká.

Kratochvílovou také považuje za svůj největší vzor. "Bydlely jsme kousek od sebe, od mládí jsme jí fandili, dělala stejnou disciplínu jako já," dodává Formanová.

Největším sportovním zážitkem pro ni zůstává zlatá medaile z mistrovství světa 1999 v Seville. Nyní se snaží předávat své zkušenosti studentům na čáslavském gymnáziu. "Je to tam hrozně fajn, jsem tam spokojená a dva tři dny v týdnu chodím v Čáslavi trénovat mladší žáky, to mě moc baví," září Formanová.

Ilustrační foto

Doufá, že její svěřenci jsou s ní spokojeni. "Snažím se i takovou tou normální lidskou cestou, co se mnou šla Jarmila, tak snad to funguje." S dětmi by chtěla jít po krůčcích dál. "Vedu je, v té skupině je i můj syn a doufám, že vydrží," doplňuje.

Do budoucna by viděla jedno želízko v ohni, které by případně mohlo běžet osmistovku. "Úplně moc holek na ni není, i když Malíková vyhrála 400 metrů do 17 let na mistrovství světa ve vynikajícím čase, osmistovku už běžela a předpoklad tam je. Musí být rychlá a to ona je," tvrdí Formanová.

V Londýně ji z českého pohledu nejvíce překvapilo osmé místo kladivářky Kateřiny Šafránkové. "Od ní se to úplně nečekalo. Moc finálových umístění z velkých soutěží dosud neměla. Letošní nejlepší výkon hodila a je to super výsledek."

Za vynikající pak považuje výkon Isaaca Makwaly z Botswany, který musel po rozhodnutí Mezinárodní atletické federace běžet rozběh dvoustovky úplně sám. "Tomu bych dala palec nahoru. Psychicky to muselo být šíleně těžké, navíc v dešti. Já jsem nikdy nezažila, že by někdo běžel sám."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články