Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Hejnová jí spolupráci skoro nařídila a funguje to. Zuzka má se mnou pohodu, řekla Jandová

Londýn – Jejich první spolupráce už přinesla medaili z juniorského mistrovství světa. Nyní by mohla trenérka Dana Jandová se Zuzanou Hejnovou vybojovat cenný kov i na šampionátu seniorském. Obhájkyně triumfu v běhu na 400 metrů překážek zatím v Londýně září a její staronová koučka přiznává, že tomu hodně napomohla práce na speciální vytrvalosti. Přímý přenos finále čtvrtky sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz ve čtvrtek od 22:35.

Zuzana Hejnová
zdroj: ČTK/AP/ autor: David J. Phillip

Vrátily se k sobě po třinácti letech od chvíle, kdy Hejnová po stříbru na juniorském mistrovství světa jako sedmnáctiletá odešla do Prahy k trenérce Martině Blažkové. "Zuzka se na mistrovství světa zamilovala do doktora a šla v podstatě za ním. A také za svojí sestrou, která trénovala u Martiny Blažkové," vzpomínala Jandová.

Se svou někdejší svěřenkyní ale byla i pak v kontaktu a přátelily se. Když Hejnová ukončila spolupráci s německým trenérem Falkem Balzerem, sama si Jandovou vybrala. Nejdřív za ní přijela do Jablonce s tím, že by potřebovala jeden trénink. Ten absolvovaly 18. května. "Já jí tak z hecu řekla: 'Tak vítej ve skupině.' A ona se toho chytila: 'Tak jo, tak mě tady máš,'" vyprávěla Jandová.

Hejnová jí nejprve chtěla dát den na rozmyšlenou, ale pak ani na ten nedošlo. "Nic si nerozmýšlej. Budu u tebe a hotovo. Teď si uvědomuju, že mi to vlastně normálně nařídila," doplnila staronová trenérka.

Dva dny z toho nespala. Pak se poradila se zkušeným běžeckým trenérem Zdeňkem Truksou. "Sestavil mi pro Zuzku laktátovou křivku a vysvětlil mi spoustu věcí, které jsem na ty mládežníky tolik nepotřebovala. Tohle nám zafungovalo. Spojila jsem svůj trénink s jeho myšlením a to bylo podstatné. Přišel na to, co se má udělat a co ne," řekla Jandová.

Pod Balzerovým vedením získala Hejnová slušnou rychlost, ale chyběla jí vytrvalost. "Cítila se nevyběhaná. Cítila, že tři kola nevydrží," popisovala Jandová. Domluvily se proto na vynechání jednoho závodu Diamantové ligy, aby stihly do sezony vložit nezbytný tréninkový cyklus.

V Londýně zatím Hejnová závodí ve velkém stylu. A Jandová si společný čas na šampionátu užívá, teď už má za úkol hlavně psychickou podporu. "Jenom klid, pohoda a to Zuzka se mnou zatím má, takže tohleto nám funguje," pochvalovala si Jandová, která by v případě úspěchu Hejnové brala rovněž medaili. Cenné kovy totiž na šampionátu poprvé dostávají i trenéři.

Za třináct let, kdy Hejnová trénovala pod vedením jiných trenérů, se na jejich vztahu prakticky nic nezměnilo. "Jak když těch třináct let neuteklo. Tam, kde jsme skončily, tak jsme zase začaly. Já to mám tak nastavené, že ji neberu ani jako mistryni světa, ale jako kamarádku, jako jsme pořád byly už od mládeže," přiznala Jandová.

Když Hejnovou vzala pod svá křídla, slíbila jí, že s ní vydrží "do švestek". Jestli to ale budou ty letošní, nebo bude spolupráce pokračovat dál, to je zatím ve hvězdách.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články