Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Atletka, expertka? Nejstresovější i nejmilejší byla pozice na stadionu, říká Kašpárková

Londýn – Šárka Kašpárková, mistryně světa a olympijská medailistka, objevuje taje televizní práce. Dosud neznámou pozici expertky ve studiu České televize si oblíbila. "Je to příjemné, protože mluvím o tom, co jsem zažila a čím jsem si prošla."

Šárka Kašpárková
zdroj: ČT autor: Hynek Roleček

Atlet, divák, nebo televizní expertka? "Nejstresovější je ta pozice na stadionu, když člověk závodí sám, ale pro mě to byla ta nejmilejší pozice," říká Kašpárková. Při práci v televizním studiu připouští drobnou nervozitu. "Díky týmu České televize a díky Robertu Zárubovi to všechno funguje úžasně," dodává.

Práce to není vůbec jednoduchá. I když je v Londýně třeba jen večerní program, přípravy probíhají téměř neustále. "Ráno se snažíme vyspat, protože na hotel se dostáváme pozdě večer kolem půlnoci. Pak nějaká večeře. Bohužel ne v ideální době, ale bohužel ten den to nedovoluje. Po snídani je to sledování toho, co se bude dít, startovek apod. S Lídou (Formanovou – druhou z expertek ČT) občas zajedeme do hotelu, kde bydlí čeští atleti, a snažíme se zjistit aktuální informace," popisuje Kašpárková.

PODÍVEJTE SE na záznam FB Live s expertkou ČT sport Šárkou Kašpárkovou:

Výhoda oproti ostatním

Dvě ostřílené atletky umějí využít svých kontaktů. "Máme možná trošku výhodu než běžní novináři, protože nám řeknou to, co by normálnímu novináři nikdy neřekli. Informace se pak snažíme ventilovat tak, aby to nikomu neublížilo," říká Kašpárková.

Kromě rozborů a glosování v televizním studiu si při své disciplíně – trojskoku zažila ještě jednu premiéru. "Měla jsem možnost komentovat přímo s Michalem Dusíkem, což je pro mě také úplně nová role."

Souboj Jihoameričanek, po kterém se nakonec radovala Venezuelanka Yulimar Rojasová, byl dramatický až do posledních chvil. "Byla to pro diváka pěkná soutěž, protože do posledního pokusu nebylo jasné, jak ta soutěž dopadne. Pořád se tam měnily pozice. Ale nepadla patnáctka, což je pro mě trošku zklamání," poznamenává Kašpárková, jejíž zlatý pokus v Aténách před dvaceti mimochodem měřil plných 15,20 m.

Nejkrásnější práce?

Své atletické zkušenosti, o které se v těchto dnech dělí s televizními diváky, chce předávat i dalším nadějím. Už teď pracuje v basketbalové přípravce v Žabinách v Brně. Myšlenka atletické akademie jí rovněž není vzdálená. "Teď máme šestnáctiletou dceru, která potřebuje naši podporu, tak se snažíme věnovat jí. Ale až bude starší a bude na to více času, tak by mě bavilo pracovat s dětmi," říká Kašpárková a jedním dechem dodává: "Je to ta nejkrásnější práce."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články