Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Atletika je opět nahoře, pro mladé je in, hodnotí úspěšné MS šéf svazu Varhaník

Praha - Česká výprava přivezla z londýnského mistrovství světa kompletní sbírku medailí. Šéfa atletického svazu Libora Varhaníka netěší jen to, ale také fakt, že atletika je čím dál víc populárnější mezi mladými lidmi. „Je to pro nás ideální doba,“ říká. Do budoucna má před sebou Varhaník a jeho tým velké výzvy – nejen halové mistrovství Evropy v Birminghamu, ale hlavně Kontinentální pohár, který bude v příštím roce hostit Ostrava.

Slavící Barbora Špotáková
zdroj: REUTERS autor: Phil Noble

Do Londýna odjíždělo 27 českých atletů, tři z nich se nakonec vraceli s cennými kovy, řada dalších se pak dostala do finále svých disciplín. Barbora Špotáková vybojovala zlato a zatím přesně nenastínila, zda bude pokračovat v kariéře.

 "Určitě ji budu přemlouvat, ještě by mohla mít před sebou sportovní budoucnost. Ale ona je taková, že to rozhodnutí bude vždy jen na ní. Uvidíme, jak se to celé vyvine, ale byl bych rád, kdyby ještě závodila," řekl Varhaník.

Dařilo se i dalším oštěpařům - Jakub Vadlejch vybojoval stříbro a Petr Frydrych bronz. "Že jsme měli čtyři závodníky v jedné disciplíně, je nevídaný jev. Kolegové se mě chodili ptát, jak je to možné. To, že je to od jednoho trenéra (Jan Železný, pozn. red.) a pak má dva zástupce na medailových stupních, je úžasné," řekl Varhaník v souvislosti ještě s dalšími dvěma oštěpaři - Jaroslavem Jílkem a Vítězslavem Veselým.

Těší ho, že právě česká oštěpařská škola má ve světě takový zvuk a výsledky. "Vždycky je nějaká tradiční disciplína, která vychází z toho, že tu jsou šikovní trenéři. Školy českého oštěpu se obává celý svět a opět to bylo prokázáno. Kořeny se musí hledat daleko. Metodika, úspěšní oštěpaři, kteří v Čechách byli, a systém práce nese výsledky," vysvětlil Varhaník.

V medailovém pořadí států obsadilo Česko jedenáctou pozici. "Hodnocení je pro nás nesmírně příznivé. Podtrhnuto tím, že tam byl soubor nezařazených atletů. Pokud bychom je abstrahovali, bavíme se o 10. medailové příčce, což by byl mimořádný úspěch. Těší mě to," doplnil.

Zuzana Hejnová
zdroj: REUTERS autor: Lucy Nicholson

Dalším českým atletům stupně vítězů těsně unikly. Překážkářka Zuzana Hejnová byla ve finále čtyřstovky čtvrtá jen 151 tisícin sekundy za bronzem. "Čtvrté místo je bezesporu vždy úspěch na mistrovství světa, ale Hejnové ambice byly určitě vyšší. Pevně věřím, že to Zuzku posune dál a příští sezona pro ni bude úspěšnější než letošní a ambice budou nejvyšší," uvedl Varhaník.

"Bramboru" bral i koulař Tomáš Staněk, jemuž k medaili chybělo pět centimetrů. Také mílař Jakub Holuša byl blízko cennému kovu. Na patnáctistovce doběhl po skvělém finiši pátý. Na třetího Nora Ingebrigstena ztratil 36 setin sekundy. "Holuša běžel úžasný závod. Tak blízko od medaile bylo něco výjimečného. Kuba předvedl ojedinělý výkon a příští rok se od něj máme na co těšit. Patří do absolutní špičky."

Na osmé příčce na světovém šampionátu skončili kladivářka Kateřina Šafránková a desetibojař Adam Sebastian Helcelet a desátou pozici pak ve finále dálky obsadil Radek Juška.

Adam Sebastian Helcelet
zdroj: ČTK/AP

Varhaník je spokojený hlavně s tím, že do atletiky přichází stále nové tváře. "Na velkou akci odjíždíte s očekáváním, ne vždy medaile vyjde. Předseda italského svazu mi řekl, že tam letos nemají šanci. Rozdíl mezi excelencí a průměrem je jedna setina sekundy, jeden centimetr, je to strašně vratké. Ale jsem rád, že přichází stále noví sportovci. Atletika se tak okysličuje, a to je to nejvíc, co mě na tomhle mistrovství světa potěšilo," přiznal.

Příští rok jsou na programu hlavně dvě velké akce - halové mistrovství světa v Birminghamu a Kontinentální pohár v Ostravě. "Jsem v takové pozitivní auře. Vidím, jak tady ten národ atletikou žil. Nejen tradiční diváci, ale potkávám se se spoustou mladých lidí. Všichni tvrdí, že atletika je in a cool. Mám strašnou radost, že posun generace se promítá i v tom, že jsme spustili prodej vstupenek na Kontinentální pohár a mnoho tisíc z nich už je za týden prodaných."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články