Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Atletická naděje Hrubá vyhlíží MS v Londýně. Jdu do toho naplno, hlásí

Praha – Výškařka Michaela Hrubá má za sebou povedené účinkování na londýnské Diamantové lize, kde o víkendu skončila čtvrtá. Vyrovnala tak své letošní maximum 194 cm, kterým na nedávném mistrovství Evropy družstev vytvořila český juniorský rekord pod širým nebem. Teď před sebou má další vyzvy: juniorský evropský šampionát a v srpnu premiéru na největší dospělé akci – mistrovství světa v britské metropoli. "Snažím si každý závod užívat, jdu do toho naplno a vždycky to nějak dopadne," směje se devatenáctiletá talentovaná atletka.

Michaela Hrubá
zdroj: AP autor: Darko Vojinovic

Hrubé se předpovídá velká budoucnost, v českém prostředí překonává velkou konkurenci, a to i v seniorské kategorii. Jako juniorka sbírá cenné kovy i na mezinárodním poli. Mezi její největší úspěchy patří vystoupení na mistrovství světa juniorů, tedy stříbro z roku 2014 a rok staré zlato.

Na domácí scéně si už odnesla titul nejlepší juniorka v anketě Atlet roku a drží juniorský národní rekord, který činí 195 cm v hale. Ten navíc v této sezoně slibně atakuje i pod širým nebem. Na mistrovství Evropy družstev v Lille skočila skvělých 194 cm, z čehož měla dvojnásobnou radost. Stejná výška byla totiž limitem pro srpnové mistrovství světa v Londýně.

Olympijský stadion si už osahala na nedávném mítinku Diamantové ligy. Znovu vyrovnala svůj výkon z Francie a skončila čtvrtá. "Jsem spokojená velice, protože 194 jsem skočila v Lille, a přišla jsem na to, jak víceméně vyběhnout oblouk, aby mě to koplo vysoko. Doufám, že na dalších závodech budu atakovat ještě vyšší výšku," říká Hrubá.

Londýn měl takříkajíc raketový průběh. "Soutěž je o hodně rychlejší, nečekáme na pokusy a v Británii byla taková výškařská špička, skákalo se hodně vysoko. Začalo se opravovat až na výšce 194," popisuje Hrubá.

Seděl jí zejména povrch na stadionu. "Je super, hodně pružný. Měli jsme štěstí, že na naší půlce foukalo do zad, takže to pomohlo. Směrem k mistrovství světa jsem si to vyzkoušela na jedničku a doufám, že tam udělám co nejlepší výsledek."

Michaela Hrubá se do olympijského finále nekvalifikovala
zdroj: Reuters

Základní výška byla na Diamantové lize 180 cm a podle Hrubé je nutnost si na toto číslo zvykat. "Na velké atletice nebudou základy na malých výškách. Ušetřím síly, ale musím do toho dávat od začátku všechno, abych tu výšku skočila na první pokus."

Ještě před mistrovstvím světa jí čeká evropský šampionát juniorů, který začíná 20. července v italském Grossetu. "Nevím, co mohu očekávat, ale většina lidí ode mě očekává zlato. Vedu evropské tabulky o čtyři centimetry. Soupeřky jsou o rok mladší, ale je tam i dívka narozená roku 2001. Jsem tam jako favoritka, tak doufám, že tuto pozici uhájím a přivezu nějaké dobré umístění," říká. Záležet také bude na počasí. "Může foukat protivítr, ale samozřejmě pomýšlím na ty nejvyšší příčky."

Mistrovství světa už bude těžší oříšek. "Tam je špička a teď je nás strašně moc holek na výkonu 194. Já jsem s tímhle výkonem až jedenáctá, a to bude i limit na postup do finále. Doufám, že se mi to aspoň podaří a pak už ten samostatný závod bude odlišný a uvidíme, jak se kdo vyspí," přemýšlí Hrubá.

Michaela Hrubá
zdroj: Reuters autor: Fabrizio Bensch

Za sebou už má loňské Olympijské hry v Riu. "Mistrovství světa bude jiné v tom, že na něm budu poprvé. Od olympiády je to jiné, protože se vše soustředí na atletiku. Budeme takový středobod zájmu."

Hrubá má nového trenéra, Slováka Michala Pogányho. "Sedli jsme si a spolupráce bude super. Chodíme víc síly, já skáču silově, to mi pak musí pomoct ve výkonu," říká atletka, která nově spolupracuje i se Šárkou Kašpárkovou. "Je to pohled jiných očí. Říkala, že tam jsou ještě hodně velké rezervy, doufám, že přijdeme na to, jak je zúročit, a promítnou se pak ve výsledku," dodává.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články