Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

7. den: Hejnová poběží o medaili, na finále zacílí oštěpaři

Londýn – V kvalifikaci zaběhla nejrychlejší čas. Potvrdí to ve finále? Zuzana Hejnová v závěru atletického programu v Londýně zaútočí na svou třetí zlatou medaili z MS. V akci však budou i další čeští závodníci – kvalifikace čeká čtveřici českých oštěpařů a výškařku Michaelu Hrubou. Rozběh na 1500 m poběží také Jakub Holuša. Přímý přenos sledujte od 19:15 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Zuzana Hejnová
zdroj: ČTK/AP autor: David J. Phillip

Hejnová proletěla svým semifinálovým během v čase 54,59 a postoupila z prvního místa. Bylo to rychlé, bylo to jisté – teď však českou překážkářku čeká souboj nejtěžší. Sama Hejnová si před startem věří. "Kontrolovala jsem si to a běžela rytmus, který běhám vždy. Nechtěla jsem to nechat náhodě a myslím, že jsem ještě ušetřila. Na medaili by to mohlo vyjít," prohlásila.

Vůbec poprvé se v Londýně představí oštěpaři, a to v hojném počtu. Dlouhé hody vyhlíží před začátkem kvalifikace kvarteto ve složení Jakub Vadlejch, Petr Frydrych, Vítězslav Veselý a Jaroslav Jílek. Jejich trenér a držitel světového rekordu Jan Železný svým svěřencům věří, i když si uvědomuje, že půjde o velmi těsný závod.

"U nás se moc nenosí říkat, že přivezeme medaili, protože když se to nepovede, tak se nám to vrátí. Já bych si medaili přál, protože vím, že na to kluci mají," říká. "Bude to ale těžké, protože oštěpařská elita je strašně vyrovnaná, a počítám, že to bude jeden z nejtěžších závodů v historii. A to se nesmí hodit málo. Za 85 metrů se medaile prostě nebere," dodal. 

Premiéra na seniorském světovém šampionátu čeká na Michaelu Hrubou, která se před dvěma týdny v italském Grosettu stala juniorskou mistryní Evropy. Tehdy překonala 193 centimetrů a jen těsně jí odolala laťka o tři centimetry vyšší, čímž by si devatenáctiletá výška překonala osobní maximum. Povede se to v elitní konkurenci v Londýně?

Na olympijském stadionu tu závodila před měsícem na mítinku Diamantové ligy, kde se výkonem 194 centimetrů dělila o čtvrtou příčku. "Stadion je super. Jen jsem slyšela, že budeme mít doskočiště na druhé straně, snad se nebude jinak točit vítr nebo tak něco. Bude to dobré," uvedla česká atletická naděje.

První krok na cestě k vytouženému finále čeká mílaře Jakuba Holušu. "Myslím, že jsem připravený dobře. Určitě líp než před dvěma roky před Pekingem," pochvaluje si český vytrvalec, který na minulém mistrovství neprošel rozběhem. Nyní Holuša doufá v podstatně lepší výsledek. Povzbudil ho i testovací kilometr před odletem, který zaběhl za 2:18.

Na programu je také několik finále. O medaile se utkají trojskokani, ze kterých byl v kvalifikaci nejlepší s výkonem 17,20 m Američan Benard. Samotný vrchol soutěží sedmého dne pak představuje klání nejrychlejších běžců na 200 m.

Čtvrtek 10. srpna, večerní program

Vysílání: ČT sport a web ctsport.cz 19:10

19:15 400 metrů překážek M, medailový ceremoniál

19:30 5000 metrů Ž, rozběhy

20:05 hod oštěpem M, kvalifikace A Jílek, Veselý

20:10 skok do výšky Ž, kvalifikace Hrubá

20:15 400 metrů Ž, medailový ceremoniál

20:25 800 metrů Ž, rozběhy

21:20 trojskok M, finále

21:25 1500 metrů M, rozběhy Holuša

21:35 hod oštěpem M, kvalifikace B Vadlejch, Frydrych

22:05 200 metrů Ž, SF

22:35 400 metrů překážek Ž, finále Hejnová

22:50 200 metrů M, finále

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články