Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIM Speedway Grand Prix Chorvatsko

Vadlejch: Čopra s Nadímem budou ve finále silní soupeři. Hodí k 90 metrům

Jakub Vadlejch jako jeden z pouhých tří oštěpařů překonal kvalifikační limit a bude házet nedělní finále MS. V něm si věří ještě na podstatně delší pokus. Vědom si je ale také síly svých asijských soupeřů, Inda Níradže Čopry a Pákistánce Aršada Nadíma.

Jakub Vadlejch
zdroj: ČAS autor: Soňa Maléterová

"Šel jsem to samozřejmě opatrněji a jakoby na jistotu. Vždycky se může něco stát. Historie ukázala, že v kvalifikaci i velcí favorité na medaile lusknutím prstu vypadli," řekl. Už první hod za 81 metrů by mu na postup stačil, ale chtěl hodit ještě jednou a splnit kvalifikační limit 83 metrů. Ten přehodil o půl metru.

"Ani jeden pokus žádný zázrak, ale jsem rád, že tam jsem a velké kvéčko jsem hodil," poznamenal obhájce světového bronzu. Ve finále by ale chtěl hodit podstatně dál než v kvalifikaci. "Přiblížit se nejdelším letošním hodům a s nimi nemůžu myslet nízko," poznamenal. Budapešťský sektor se mu líbí. "Mondo je skvělé, vše kolem na perfektní úrovni, pro hod oštěpem dokonalé. Bude se házet daleko," očekává Vadlejch.

Je nám líto, video expirovalo.
Postupový hod Jakuba Vadlejcha s ohlasem

Olympijský šampion Níradž Čopra kvalifikačním pokusem dlouhým 88,77 metru ukázal, že dorazil skvěle připravený. "Za poslední rok závodil pětkrát, je odpočatý mladý kluk, bude to těžké," řekl Vadlejch na adresu pětadvacetiletého Inda. Za černého koně finále považuje Pákistánce Aršada Nadíma, který celou sezonu nezávodil a nyní se kvalifikoval výkonem 86,79 metru.

"Loni měl ty poslední závody k 90 metrům," připomněl Vadlejch. Nechápe, proč se jeho asijští konkurenti skrývají. "Nadím fakt rok nezávodil, to je extrémní případ," kroutil hlavou dvaatřicetiletý Čech. Čopra ho nepřekvapil. "Vloni hodil stejně, letos hodil stejně v Dauhá, asi v 50 centimetrech. Tuhle vzdálenost umí," poznamenal Vadlejch. 

Vadlejch bude chtít proti jeho mladickému elánu najít ve finále protizbraň. "Myslím si, že jsem stabilnější než on. Devadesát procent závodů hodí jeden hod. Ale většinou hodí tak daleko, že já můžu hodit pětkrát 86 a stejně budu za ním, protože rozhodují čísla," přemítal.

Jakub Vadlejch
zdroj: ČAS autor: Soňa Maléterová

Měl na zlato v Eugene a má i tady

Svému svěřenci hodně věří i trenér Jan Železný, který je přesvědčený, že v neděli může jeho svěřenec útočit na zlato. "Měl na to v Eugene a má i tady. Má na to vždycky, když má formu. Ale tu tady mají další nejméně čtyři lidi. Není to souboj Čopra–Vadlejch. Weber hází letos superstabilní výkony, nejvíc, co ho znám. A Helander když trefí hod, je schopný hodit 89 – nebo dá 79. Pákistánec je ve finále hrozně nebezpečný. Když hodíte 88, máte z mého pohledu jistotu medaile. Všechno ostatní je hra vabank," odhadoval Železný.

Trochu lituje, že olympijský vítěz Níradž Čopra letos neabsolvoval před MS více než dva starty. "Jestli měl trochu zdravotní problémy, tak se nedivím, že vynechal kus sezony. On je potom tak dynamický, že i když hodí blbě, tak mu to poletí. Chápu, že absentoval. Pro nás by bylo lepší, kdyby házel víc závodů, že by byl trochu vystřílenej," řekl Železný.

A Pákistánec Aršad Nadím je pro něj vůbec velkým otazníkem. "Ten kluk je talentovaný, ale to je všechno, co k tomu chci říct. Naposledy závodil loni. Ale vždycky na velké soutěži hodí dobře. Ale nechci to moc rozebírat, protože to moc nedává smysl. Je víc narostlý než loni, uvidíme," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články