Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Uganďan Kiplangat bere v Budapešti maratonské zlato

Druhé zlato pro Ugandu z maratonu na mistrovství světa v historii urval skvělým výkonem Victor Kiplangat. Vyhrál v čase 2:08:53. Pro stříbro si výtečným finišem doběhl Izraelec Maru Teferi, na Etiopana Leula Gebresilaseho zbyl jen bronz. Přímý přenos závěrečného programu i s Jakubem Vadlejchem v oštěpařském finále sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 19:50. Poslechněte si také nový Fokus podcast.

V úvodu si o pozornost kamer řekl Mongol Bat-Očirid Ser-Od, který od roku 2011 nevynechal ani jeden mistrovský nebo olympijský maraton. Jednačtyřicetiletý vytrvalec uběhl prvních pět kilometrů o více než půl minuty rychleji než soupeři, ale bylo jasné, že je to jen malá epizoda, a mongolský veterán brzy vzdal.

Třiadvacetiletý Kiplangat zavelel k útoku deset kilometrů před cílem a postupně setřásl všechny soupeře. Napodobil svého krajana Stephena Kiproticha, který na nejdelší trati triumfoval v roce 2015. Teferi získal první maratonskou medaili pro Izrael díky skvělému finiši. Rodák z Etiopie těsně před cílem předstihl Gebresilaseho.

Etiopským vytrvalcům v závěru docházely síly a obhájce titulu Tamirat Tola, který dlouho běžel na třetím místě, vzdal.

Keňané, kteří vyhráli čtyři z posledních osmi maratonů na mistrovství světa, se museli spokojit s osmým místem Tituse Kipruta.

Ve startovním poli chyběla jejich největší současná hvězda Kelvin Kiptum, který při vítězství v Londýně dosáhl druhého nejlepšího času historie, ale podle zpráv z Nairobi dal přednost útoku na světový rekord pod hranicí dvou hodin za čtyři týdny v Berlíně.

Poslechněte si Fokus podcast z atletického MS:

Výsledky maratonu mužů na MS v atletice

1. Kiplangat (Ug.) 2:08:53, 2. Teferi (Izr.), 2:09:12, 3. Gebresilase (Et.) 2:09:19, 4. Ramakongoana (Les.) 2:09:57, 5. Kissa (Ug.) 2:10:22, 6. Mengesha (Et.) 2:10:43.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články